Rekordösszeget vittek Frankfurtba a bankok a magyar hírekre

Vágólapra másolva!
Soha nem látott összeget, több mint 350 milliárd eurót helyeztek el ma hajnalban az európai pénzintézetek az Európai Központi Banknál (EKB), ami elemzők szerint többek között a magyar adóssággal kapcsolatos bizonytalanság növekedésével magyarázható.
Vágólapra másolva!

Vasárnapról hétfőre virradóra 350,9 milliárd eurót helyeztek el az európai bankok a frankfurti székehelyű EKB overnight (24 órás) betéteiben, ami soha nem látott érték: az eddigi rekordot múlt csütörtökön jegyezték fel, akkor 320 milliárd euró landolt a frankfurti bank széfeiben.

A bankok ezen összeg után évi 0,25 százalékos kamatot kapnak, azaz ugyan nem vállalnak kockázatot, de ennél nagyobb nyereségre sem számíthatnak. A gazdasági válság előtt ennek töredékét tették az EKB számlájára, 2007-ben például sosem haladta meg a 10 milliárd eurót az összeg.

A mostani rekordnak elemzők szerint két oka lehet. A Bloombergnek nyilatkozó Christoph Rieger, aki Commerzbank szakértője, azt mondta, hogy egyre nagyobb az esély arra, hogy a Lehmann Brothers bebukása utáni krízishelyzet megismétlődjön, a bankok ugyanis ugyanúgy nem tudják, mint akkor, hogy milyen is valójában a különböző európai országok, például Görögország vagy Magyarország csődkockázata, ami növeli a kockázatkerülést. Az, hogy ennyi pénzt helyeztek el a központi banknál márpedig arra utal, hogy újra elpárolgóban van a bankok közötti bizalom.

A másik lehetőség szerint a rekordbetét elsősorban annak köszönhető, hogy a válságkezelés folyamán a nyugat-európai államok soha nem látott mennyiségű pénzt öntöttek a piacokra, hogy legalább a pénzhiány ne súlyosbítja az amúgy is komoly problémákat. A Le Figaro által idézett elemző, a BNP Paribas szakértője, Clemente da Lucia szerint a bankok egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azzal a sok pénzzel, amin ülnek, így egyre több pénzt visznek az EKB-hoz. A két fenti hatás természetesen egymást erősíthette is.

A magyarországi adóssággal és állampénzügyekel kapcsolatos bizonytalanságok már a múlt hét végén is hatottak a magyar eseményektől amúgy független nemzetközi piacokra: az államcsőddel kapcsolatos, azóta már cáfolt nyilatkozatok pénteken lejtőre tették az eurót és a New York-i tőzsdét is, hétfőn pedig az ázsiai piacok eséséről írták azt az elemzők, hogy részben a budapesti hírek okozták.