Milliárdokat hozhat az állami vállalatok vezetőinek leépítése

Vágólapra másolva!
Az állami vállalatok bérkeretének csökkentésével és 445 jól fizetó állami pozíció megszüntetésével 50 milliárd forintot is spórolhat az állam, amiből a vezetők számának csökkentése pármilliárdos tétel lehet.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor keddi javaslata szerint az állami vagyonkezelésben részt vevő szervezeteknél áttérnek a bértömeg-gazdálkodásra, és a bértömeget 15 százalékkal levágják.

Az állami vállalatoknál 100 igazgatóság működik, ezeket tízre csökkentik, ami azt jelenti, hogy 260 igazgatósági helyet megszüntetnek. A felügyelőbizottságoknál a 636 helyből 450 marad, vagyis összesen 445 jól fizető állami pozícióval lesz kevesebb.

Ezekkel az intézkedésekkel és a vagyongazdálkodási bértömeg 15 százalékos csökkentésével közel 50 milliárd forintot takaríthat meg az új kormány a miniszterelnök becslése szerint. Ebből - az állami vállalatok adataiból kiindulva - a vezető tisztségviselők számának csökkentése pár milliárd forintot jelenthet évente.

Céges példák

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) tavaly ősszel közzétett fizetési listája szerint a vezérigazgató, Erős János bruttó besorolási alapbére havi 3,5 millió forint, amelyhez a kitűzött feladatok teljesítése esetén 80 százalék prémium jár. Erős az igazgatóság tagjaként is felvehet havi 135 ezer forintot. Ezen felül az MFB igazgatósági tagjai közül öten 135, négyen pedig 90 ezer forint bruttó bért kapnak havonta. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellenőrző bizottságának egy tagja évente a költségtérítésekkel együtt körülbelül 8 millió forintot kereshet. Az ellenőrző bizottság elnöke ennél évente 4 millió forinttal vihet haza többet, vagyis évi 12 millió forintot.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatója a természetbeni juttatásokkal együtt évi 36,5 millió forintot keres, egy vezérigazgató-helyettes azonban csak évi 24 milliót. Egy sima igazgató mindössze 16-17 milliót vihet haza évente hozzávetőlegesen. Ezekben nincs benne az igazgatók prémiuma, ami a vezérigazgató esetében a személyi alapbér nyolcvan százaléka lehet, a vezérigazgató-helyettesnél ennek az 56 százaléka, egy sima igazgatónál pedig 50 százalék.

A Kopint-Datorg infokommunikációs Zrt.-nél a vezérigazgató személyi alapbére 2 millió forint, a helyetteseié 1,56 millió. A cégnél a felügyelőbizottsági tagok havonta nagyjából százezer forintot kapnak. Simor András egy év alatt nagyjából 100 millió forintot kereshet az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulással együtt, és prémiumot nem kaphat.

Jól fizet a BKV

A BKV-nál a messze a legmagasabb fizetést Klados Gusztáv, a DBR Metró projektigazgatója kapja: havonta 8 190 000 forintot. Klados nem kap prémiumot, viszont végkielégítésként 12 havi átlagbér jár neki.

Egyik helyettese, Ilkovics Elza havi 1 200 000 forintot, másik helyettese, Guba János 1 796 000 forintot keres havonta. Az MNV-vezér Mártha Imre jelen állás szerint összesen évi 63 millió forintot vihet haza prémiummal és egyéb juttatásokkal együtt.