Hétmilliárdos kartellbírságot szabott ki a GVH építőipari cégekre

Vágólapra másolva!
Szándéka szerint "elrettentő mértékű" büntetéssel sújtott a Gazdasági Versenyhivatal négy építőipari céget. A piacfelosztás miatt kiszabott bírságok összege 7 milliárd forintra rúg.
Vágólapra másolva!

Kartellezés miatt 7 milliárd 178 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy, magyarországi vasútvonalak felújítását és átépítését végző cégre. A GVH szerint 2004-2005-ben a közbeszerzési eljárások előtt a vállalkozások megállapodtak a piac majdani felosztásáról, annak elveiről és egyes esetekben a győztes személyéről. A kiírt tenderek összértéke 24 milliárd forint volt - áll a hatóság közleményében.

A Colas-csoporthoz tartozó Colas Zrt. 1,5 milliárd, a Swietelsky-csoporthoz tartozó Mávépcell Kft. 2,1 milliárd, a MÁV MTM Rt. f.a. 178 millió, a Strabag-csoporthoz tartozó Szentesi Vasútépítő Kft. pedig 3,4 milliárd forint versenyfelügyeleti bírságot köteles megfizetni. Nem büntette meg a versenyhivatal a megállapodásban szintén részt vevő Vasútépítő, Pályatervező, Kivitelező és Iparvágányfenntartó Kft.-t, mely a jogsértés feltárásához elengedhetetlen bizonyítékokat szolgáltatott.

A GVH összesenn tizenhét vállalkozással szemben folytatott eljárást, de csak öt esetben találta bizonyítottnak a versenyt korlátozó megállapodásban való részvételt. A vizsgálat 2007. november 20-án kezdődött, amikor a GVH munkatársai úgynevezett hajnali rajtaütést tartottak több eljárás alá vont cégnél.

A jogsértő vállalkozások a feltárt bizonyítékok szerint 2004. november 29-i találkozójukon általános piacfelosztó megállapodást fogadtak el. Ennek lényege az volt, hogy a kiírt és kiírandó tendereken a munkákból mindenki arányosan részesül majd. A megállapodás része volt, hogy egymást alvállalkozóként vonják be.

A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy a versenykorlátozó magatartás - piacfelosztó és árrögzítő jellegénél fogva, közbeszerzési eljárások keretében elkövetve - hosszabb időtartamú volt, és Magyarország teljes területét lefedte. A Strabag-csoporthoz tartozó Szentesi Kft. esetében nem tekintett el a versenyhatóság attól sem, hogy a csoport egyéb tagjai több alkalommal résztvevői voltak már hasonló összejátszásnak.