A megszorító programját magyarázza Merkel

Vágólapra másolva!
Védelmébe vette a kormánya által elhatározott, szinte minden oldalról bírált drasztikus takarékosságot csomagot a német kancellár. Angela Merkel koalíciós viták között lavírozik, miután éles hangú kritikák hangzottak el a konzervatív és liberális partnerek között.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel a Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki számában megjelent interjúban elismerte, hogy a 2014 végéig több mint 80 milliárd eurós megtakarítást előirányzó csomagterv mindenkitől áldozatokat követel. "Hosszú távon azonban ez mindegyikünk javára válik" - érvelt a kancellár, hangoztatva, hogy az állam csak annyit adhat ki, amennyit bevételei megengednek.

Az előirányzott takarékossági intézkedéseket élesen bírálták a szakszervezetek és az ellenzéki pártok, azt hangoztatva, hogy azok elsősorban a szociálisan leginkább rászorultakat, illetve a tartósan munkanélkülieket sújtják. A szakszervezetek már a hét végére tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba.

Bírálta a takarékossági programot Merkel pártjának, a konzervatív CDU-nak több magas rangú politikusa is, a többi között a legtöbbet keresők jövedelemadójának növelését sürgetve. A gazdaság képviselői részéről viszont azért hangzott el kritika, mert megítélésük szerint a takarékossági csomag fékezheti a gazdaság növekedését. A légitársaságok, illetve az energetikai vállalatok a rájuk kivetendő új adók ellen tiltakoznak.

A kancellár elutasította azokat a véleményeket, amelyek szerint szociálisan kiegyensúlyozatlan, a szegényebb rétegeket jobban sújtó intézkedésekről van szó. Merkel szerint a program kiegyensúlyozott; a takarékossághoz nemcsak az állampolgároknak, de a gazdaságnak is hozzá kell járulnia. Egyben megerősítette, hogy a bankszektort is be akarja vonni a pénzügyi válság költségeinek viselésébe, s ennek kapcsán nemzetközi, de ha ez nem sikerül, akkor európai megoldásra törekszik.

Az interjúban Merkel igyekezett cáfolni azokat az értesüléseket, amelyek szerint a takarékossági program csak hozzájárult a francia-német kapcsolatokban meglévő feszültség további éleződéséhez. A német fél lemondta Nicolas Sarkozy francia elnök éppen a takarékossági program elfogadásának napjára tervezett látogatását, és állítólagos közös megegyezéssel későbbre halasztották azt.

Megfigyelőknek viszont feltűnt: a francia államfő a diplomáciában szokatlan élességgel bírálta a német kormány takarékossági programját, hangoztatva, hogy az recesszióhoz vezet. Sarkozy kételyeit fejezte ki a tervben foglalt egyes intézkedések megvalósíthatósága kapcsán is.

Az elmúlt hetekben az éles koalíciós viták miatt is sokat bírált kancellár a koalíciós pártokat a nyílt vita beszüntetésére szólította fel. Merkel szerint minden szükséges kérdést nyilvános vita nélkül kell megoldani. A kancellár rendre utasította a két kisebbik koalíciós partnert, a konzervatív CSU-t és a liberális FDP-t, amelynek vezető politikusai az elmúlt napokban durva kifejezésekkel élve sértegették egymást. "Aki ilyen kifejezéseket használ, az nem csodálkozhat azon, hogy a politikával, illetve a politikusokkal szembeni tisztelet fokozatosan csökken" - fogalmazott Merkel, hangsúlyozva, hogy a jövőben nem hajlandó elfogadni ezt.