Kiugró teljesítmény után lassulás várható a magyar iparban

Vágólapra másolva!
Elsősorban az alacsony bázisnak és a külső kereslet növekedésének tulajdonítják az ipari termelés majdnem  10 százalékos áprilisi növekedését az elemzők, akik az év második felében már nem számítanak a mostanihoz hasonló kiugró növekedésre.
Vágólapra másolva!

Áprilisban 9,7 százalékkal növekedett az magyar ipar teljesítménye az előző év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

Havi összevetésben 1,1 százalékos volt a növekedést, így az év első négy hónapjában a termelés közel 6 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye.

Magához térhet a belföldi fogyasztás

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a jelentős növekedést jelző adatot értékelve elmondta, pozitívum, hogy az új rendelések kezdenek felfutni, most már 25 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest, ami azt jelzi, hogy a következő hónapokban is folytatódhat a növekedés.

Az sem meglepő, hogy az ipari export sokkal gyorsabban nő, mint a belföldi értékesítés, ami még mindig mínuszban van, mivel a belföldi kereslet még elég gyenge. Mindenképpen pozitív jel azonban, hogy lassan a belföldi kereslet is kezd magához térni, lassan megáll a visszaesése, ahogy a belföldi értékesítésé is - tette hozzá Suppan.

Halványabb lesz a második félév

Az elemző úgy látja, hogy a következő időszakban vegyes hatások befolyásolják majd a szektor teljesítményét. A közeljövőt az határozza meg, hogy a költségvetési megszorítások mindenhol visszavetik valamennyire a fejlődést, az euró gyengülése ugyanakkor kedvező az eurózóna versenyképessége szempontjából.

A német exportőröket az euró jelentős gyengülése a főbb devizákkal szemben egyértelműen pozitívan érinti, ami áttételesen a magyar iparnka is kedvezhet. Suppan Gergely arra számít, hogy a fellendülés folytatódik, az ütem azonban picikét mérsékeltebb lesz, az éves növekedés 6-7 százalék körül alakulhat a következő hónapokban.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője sem számít a mostanihoz hasonló, 10 százalék körüli növekedésre a második félévben, egyrészt a bázisadatok is javulnak, részben a különböző európai kormányok által bejelentett megszorító intézkedések, a költségvetési hiány csökkentésének szükségessége a külső kereslet visszaesését, vagy legalábbis az élénkülés mérséklődését vetíti előre. A második félévben ennek megfelelően már valamivel halványabb lesz, de még mindig javulni fog az ipar teljesítménye, mégpedig 6 százalék körüli mértékben. Az év egészére Török Zoltán ugyancsak nagyjából 6 százalék körüli ipari termelés növekedést vár, mégpedig szinte kizárólag az export növekedése miatt. Hozzátette; a magyar ipar szekerét az elektronikai ipar és az autóipar húzza.