Vukovich Gabriella váltja a lemondott Belyó Pált a KSH élén

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal egykori alelnöke, Vukovich Gabriella váltja Belyó Pált a szervezet élén. Belyó szerdán jelentette be, hogy távozik tisztségéből.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi alelnökét, Vukovich Gabriellát nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a KSH új elnökének, megbízatása hat évre szól - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. Az új elnök kinevezése június 11-től érvényes.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerdán közölte, hogy Belyó Pál elnök benyújtotta lemondását. Akkor arról tájékoztattak, hogy a minisztérium egyeztet Belyó Pállal szakmai tapasztalatainak lehetséges alkalmazásáról. Belyó Pál 2009 novemberében került a KSH élére, kinevezése eredetileg hat évre szólt.

Belyó Pált tavaly ősszel nevezte ki Bajnai Gordon akkori miniszterelnök, hat évre, a Fidesz akkor politikai kinevezésnek minősítette a lépést. A Népszava már múlt szombaton - az értesülés forrásának megnevezése nélkül - azt írta, hogy a kormány felmenti tisztségéből Belyó Pált, utóda pedig Vukovich Gabriella lesz.

Nem a KSH az első állami intézmény, ahol a kormányváltáshoz kapcsolhatóan távozik a vezető. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter június 1-jei hatállyal visszavonta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnöke, Lukács László vezetői megbízását. Lukácsot eddigi helyettese, Bognár Lajos váltja. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter június 3-ai hatállyal leváltotta Vági Mártont, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét, helyére Petykó Zoltánt nevezte ki.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) tagjai egy hónapja - tehát a választások után, de még bőven az új kormány hivatalba lépése előtt - jelentették be, hogy a kormány megalakulása után mindannyian benyújtják lemondásukat. (Egy pár nappal később benyújtott, azóta el is fogadott - de ki még nem hirdetett - fideszes törvényjavaslat megszüntetné az NVT-t, és a nemzeti fejlesztési miniszterhez delegálná az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlását.)

Csak kis kitérői voltak Vukovichnak

A KSH új vezetője, Vukovich Gabriella 1983-1988 között a KSH Népességtudományi Kutatóintézeténél tudományos munkatársként dolgozott, demográfiával, népesedésstatisztikával foglalkozott. Az 56 éves statisztikus 1988-1989 között az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának demográfus szakértőjeként Genfben dolgozott, 1990-1994-ig a KSH osztályvezetője volt, 1994-1995 között New Yorkban dolgozott az ENSZ népesedési és fejlődési szakértőjeként.

Vukovich 1996-1998 között a KSH-nál volt főosztályvezető, 1998-2004 között pedig elnökhelyettes volt, majd a Demo-Stat Társadalomtudományi, Demográfiai és Statisztikai Szakértő Iroda igazgatójaként tevékenykedett

Vukovichot 2004-ben felmentették alelnöki tisztségéből, később a munkaügyi bíróság kimondta, hogy jogtalanul. A szakember egyik szerzője volt az Orbán Viktor megbízásából 2006-ban ország gazdasági helyzetéről készüt, Fehér Könyv néven ismert tanulmánynak.