A vártnál jobban nőtt az euróövezet ipara

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb ütemben nőtt az ipari termelés az euróövezet országaiban áprilisban, de a növekedés üteme lassult márciushoz képest; az éves bővülés a valaha mért legnagyobb volt.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat adatai szerint áprilisban 0,8 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása az előző hónaphoz képest, amikor még 0,5 százalék volt a havi növekedés. Elemzők 0,5 százalékot vártak áprilisban.

A tizenkét havi növekedés 9,5 százalékot tett ki, ez a legnagyobb az adatgyűjtés kezdete, 1990 óta. Elemzők 8,7 százalékot vártak. Az egész Európai Unóban 0,5 százalékkal bővült az ipari termelés áprilisban márciushoz képest, és 7,8 százalékkal éves szinten.

A legnagyobb mértékben Litvániában(+6,0 százalék), Észtországban(+2,4 százalék) és Dániában (+2,2 százalék) nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva, a legnagyobb visszaesést Írországban (mínusz 10,9 százalék), Portugáliában (mínusz 4,4 százalék) és Görögországban (mínusz 3,4 százalék) mérték.

Elemzők rámutattak: a legnagyobb növekedési ütemet a feldolgozóipar mutatta, elsősorban az export fellendülésének és a készletek feltöltésének köszönhetően. Az adat egyszersmind arra is utal, hogy az exportérzékeny iparágakat eddig nem igazán érintette az európai adósságválság. A fogyasztási cikkek gyártása viszont visszaesett jelezvén a kereslet törékenységét.