Másfélmilliárd dollár felett a BP költsége az olajkatasztrófa miatt

Vágólapra másolva!
Meghaladta a másfél milliárd dollárt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárításának költsége, közölte hétfőn a BP brit energetikai konszern.
Vágólapra másolva!

A társaság eddig összesen 1,6 milliárd dollárt fordított a Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására.

A tengerfenéken elhelyezett olajfogó kúp révén eddig 127 ezer hordó (20 millió liter) kőolajat gyűjtöttek össze, a céghez érkezett 51 ezer kártérítési követelésből pedig 26 500-at kiegyenlítettek, összesen 62 millió dollár értékben.

A BP részvénye a tizenegy halálos áldozattal járó áprilisi robbanás óta 43 százalékkal gyengült. Az egyre fokozódó politikai nyomás hatására a cég várhatóan eltekint az osztalékfizetéstől. Az idei második negyedévi eredmények után a tervek szerint kétmilliárd euró osztalék kiutalása volna esedékes. A svájci Credit Suisse Group becslése szerint a katasztrófával összefüggő kötelezettségek összesen 37 milliárd dollárral terhelhetik meg a brit társaságot.

Szakértők szerint a szivárgást legkorábban két hónap múlva lehet megszüntetni, amikor a BP mentesítő fúrásai több ezer méterrel a tengerfenék alatt elérik az olajkút csövét. A cég két ilyen fúrást kezdett, várhatóan mindkettő augusztusban fejeződik be. A tengerbe ömlő olaj a múlt hét végéig négy államban - Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida államban - összesen 225 kilométernyi partszakaszt szennyezett be.