A "made in China" modelljéről szólhat a kínai sztrájksorozat

Vágólapra másolva!
A Honda után a Toyota egyik kínai beszállítójánál is sztrájkba léptek a munkások csütörtöki hírek szerint. Az elmúlt időben több sztrájk is leállította a termelést különböző vállalatoknál.
Vágólapra másolva!

A China Daily című angol nyelvű kormánylap ugyan nem számolt be a munkabeszüntetésről, csütörtöki kommentárjában viszont az utóbbi hetek sztrájksorozatával kapcsolatban azt írta, hogy "fordulóponthoz érkezett a 'made in China' modell".

A Toyota modellekhez egyebek között ajtóalkatrészeket gyártó Toyoda Gosei üzemben kedden szüntették be a munkát az alkalmazottak, magasabb bért követelve. A Peking melletti Tiencsinben működő, 800 embert foglalkoztató üzem vezetése megállapodott a munkásokkal, hogy tárgyalást kezdenek a fizetések rendezéséről. Másnap a dolgozók felvették a munkát, hogy behozzák a lemaradást, annak ellenére, hogy országosan munkaszüneti nap volt, a Toyota termelésében így nem történt fennakadás - közölte a cég szóvivője.

Kínában üzemek sora állt le az utóbbi időben sztrájk miatt. Az egyebek mellett az Apple-féle iPhone-okhoz alkatrészeket gyártó Foxconn egyik gyárában az alacsony bérek miatt öngyilkossághullám is kitört, amelyet az országban 800 ezer embert foglalkoztató cég közel 100 százalékos béremeléssel igyekszik megfékezni. A gyárban dolgozók fizetése így megközelíti a magyar minimálbért.

Jelentős emelésre kényszerült munkabeszüntetés miatt a Honda is az utóbbi hetekben, szakértők pedig arról beszélnek, hogy elpárologhat Kína egyik legnagyobb versenyelőnye, az alacsony munkaerőköltség. Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint a bérek emelkedése nem drágítja jelentősen a kínai termékeket, és jó hatással is lehet az ázsiai ország gazdaságára.

Például a Royal Bank of Scotland Kína-szakértője, Ben Simpendorfer szerint a kínai munkaerőpiac szerkezetének átalakulása pozitív fejlemény, mert segít megszabadulni az exportfüggőségtől. "Kínában és a Ázsia más részein is túl alacsonyak a bérek, ami megnehezíti az áttérést a belső fogyasztáson alapuló növekedési modellre" - mondta a szakértő a dpa német hírügynökségnek. Simpendorfer szerint nem valószínű, hogy a bérszínvonal emelkedése miatt kivonulnak cégek az országból, inkább az várható, hogy a szegényebb régiók felé indul meg a működő tőke.

A pekingi vezetés szócsövének számító China Daily csütörtöki kommentárjában arról írt, hogy szűkíteni kell a különbséget gazdagok és szegények között. "A 'made in China' modell fordulóponthoz érkezett" - írta a lap, amely szerint javítani szükséges a sokszor éppen a létminimumnak megfelelő vagy az alatti összegekért dolgozó vándormunkások tízmillióinak életkörülményein.