Januárban jöhet az észt euró

Vágólapra másolva!
Jövő januártól Észtország lehet az eurózóna 17. tagállama - döntöttek az EU vezetői. A balti állam után alighanem évekig kell várni a következő csatlakozóra. Izland viszont most már hivatalosan is az Európai Unióba tart.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői csütörtökön arról, hogy Észtország 2011 januárjától az euróövezet tagjává válhat, és bevezetheti az eurót. A döntés Észtország "stabil gazdaság- és pénzügypolitikája", valamint "az összes követelmény teljesítése" alapján született meg - áll a hivatalos közleményben.

A balti állam - Szlovákia és Szlovénia után - a volt szocialista országok közül a harmadik, amely csatlakozhat az EU közös pénzét használó tagállamokhoz. Észtország az euróövezet 17. országa lesz Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Málta, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia mellett.

A Reuters tudósítása megjegyzi, hogy ezután várhatóan évekig nem bővül az övezet újabb taggal, mivel a csatlakozásra váró többi állam - Magyarország, Csehország, Litvánia, Lettország, Bulgária, Lengyelország és Románia - egyaránt messze áll az úgynevezett maastrichti követelmények teljesítésétől.

A cseh kormány egyik magas rangú tisztviselője szerdán azt mondta, hogy Csehország addig nem vezeti be az eurót, amíg azok az országok, ahol már az euró a hivatalos fizetőeszköz, meg nem oldják a gondjaikat - itt elsősorban nyilván Görögországra utalt, és a szlovákok dilemmája állhat a kijelentés hátterében.

A eurózóna tagállamai brüsszeli tanácskozásukon arról is döntöttek, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Izlanddal, határidőt ugyanakkor nemr tűztek ki. Az erről szóló állásfoglalás elismeri az izlandi pénzügyi szektor egyes területeinek gyengeségeit, ugyanakkor méltatja az ország elkötelezettségét a problémák megoldására.

Az izlandi gazdaság a válság során, a legnagyobb bankok összeomlása miatt, kritikus hekyzetbe került, így a lakosság többsége az Eu-csatlakozás mellé állt. A kezdeményezés népszerűsége viszont jelentősen csökkent azóta - írta a New York Times.


Keményebb lesz az EU

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön a szervezet 2011-2020-as átfogó gazdaságpolitikai stratégiájáról. Uniós források szerint a tagországok állam- és kormányfői elfogadták a program valamennyi fő célkitűzését, köztük azt a korábban nézeteltérést okozót is, hogy a szegények számát az időszak végére 20 millió fővel csökkenteni kell. A vezetők egyetértésre jutottak abban is, hogy még szorosabb gazdaságpolitikai együttműködést folytatnak, és szigorítják az államháztartási fegyelmet is, beleértve akár új büntetőintézkedések alkalmazását is.

Megszavazta csütörtökön az Európai Parlament (EP) az Európai Unió statisztikai adatszolgáltatási rendszeréről és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat jogkörének kibővítéséről szóló európai bizottsági határozati javaslatot. Az Európai Parlament valamennyi frakciója javasolja az Európai Bizottságnak és a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy a nemzeti statisztikai hivatalok vezetői személyesen is felelősségre vonhatók legyenek az Eurostatnak szolgáltatott statisztikai adatok minőségéért. Az állásfoglalás szerint az Eurostatnak meg kell adni a jogot, hogy a statisztikai adatok ellenőrzésére előre be nem jelentett vizsgálatokat folytathasson a tagállamokban. A parlament felszólítja a tagállamokat, "vessenek véget a mérlegen kívüli tétellel kapcsolatos adósságstruktúrák bárminemű használatának". A statisztikai adatszolgáltatási rendszer átalakítása a görög botrányhoz hasonló esetek jövőbeni elkerülését szolgálja.