Kamattartást várnak az elemzők

Vágólapra másolva!
Júniusban nem lesz kamatcsökkentés az MNB jövő hétfői kamatdöntő ülése előtt megkérdezett elemzők véleménye szerint. A felmérés azt mutatja, jóval alacsonyabb hiányra számítanak, mint eddig.
Vágólapra másolva!

Nem csökkenti hétfőn az 5,25 százalékos jegybanki alapkamatot a monetáris tanács - vélik egybehangzóan a Reuters által megkérdezett elemzők.

A hírügynökség legfrissebb, csütörtökön közölt felméréséből az derül ki, hogy a megkérdezett 25 szakértő többsége decemberre is csak 25 bázisponttal várják lejjebb a kamatszintet a mostaninál.

Jelentősen, 5 százalékról 4,1 százalékra mérséklődött egy hónap alatt az államháztartás idei hiányára vonatkozó elemzői előrejelzések átlaga - vélhetően a kormány azon bejelentésének hatására, hogy tartani kívánja a 3,8 százalékos hiánycélt. Idei inflációs előrejelzésüket ugyanakkor 0,15 százalékponttal megemelték a szakértők, így az most 4,65 százalék.

A felméréshez több elemző fűzött kommentárt, közülük a Goldman Sachs londoni részlegénél dolgozó Magdalena Polan azt írta, "amíg a magyar kormány el nem fogad egy hiteles költségvetési tervet, nem várható az alapkamat csökkentése".

A K&H elemzője, Barcza György szerint ha elmúlnak a görög válság utóhatásai, és Magyarország tartani tudja az idei büdzsé számait, illetve a következő évre is takarékos költségvetést fogad el, javulhat a kockázati megítélése. "Az infláció szintje engedné a kamatvágást, de a kérdés most az, milyen lazítást engednek a piacok" - tette hozzá.

A jegybank monetáris tanácsa májusi ülésén szakította meg a kamatcsökkentési sorozatot, az alapkamat szinten tartása mellett döntve.