Luxusjachtjával okozott botrányt az olajkatasztrófát okozó cég vezetője

Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb amerikai ökológiai katasztrófát okozó BP első embere szabadnapján fiával vitorlásversenyre látogatott, ami kiverte a biztosítékot az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A Mexikói-öbölben pusztító olajkatasztrófát okozó BP első embere, Tony Hayward újra a kritikák kereszttüzébe került az Egyesült Államokban, miután a fiával részt vett egy bankároknak kiírt vitorlásversenyen a Wight-szigetek körül - a Fehér Ház köleménye szerint Hayward újabb hibát vétett, amerikai zöld szervezetek szerint pedig egyenesen inzultálásnak tekinthető az elnök-vezérigazgató lépése.

A BP kiállt Hayward mellett, a vállalatvezetőnek ugyanis ez volt az első szabadnapja az épp két hónappal ezelőtt bekövetkezett fúrótorony-robbanás óta.

Hayward lépése azért kavart vihart, mert a BP több tíz-, de egyes kalkulációk szerint akár 700 milliárd dolláros kárt okozott a Mexikói-öbölben, a társaság vezetője pedig a mentési munkálatok közben talált időt arra, hogy fiával részt vegyen a vitorlásversenyen 270 ezer dolláros "Bob" nevű jachtjával.

Azt nem ztudni, hogy pontosan mekkor a BP által okozott kár, a kártérítésen és az olajszennyeszés megállításán, illetve a tisztításon kívül az okozott környezeti károk költségeit is tartalmazó végszámla nagyságának megbecslése ugyanis szinte lehetetlen feladat - ilyen méretű ökológiai katasztrófára ugyanis még nem volt példa a fejlett világban. Az azonban biztosra vehető, hogy a Barack Obama amerikai elnök felvetésére elfogadott 20 milliárd dolláros alap nem lesz elég az összes kár megtérítésére (a költségekről szóló cikkünket itt találja meg).

Haywardot csütörtökön közel hét órán át faggatták az olajszennyezésről az amerikai kongresszusi meghallgatáson, ahol a képviselők többek között a biztonsági előírások megsértésével vádolták a BP-t. A cég vezetője ugyan nagyon sajnálja a történteket, de a felelősséget nem vállalta, és egy sor kérdésre nem adott választ (erről itt olvashat részletesen).