Erőteljes emelkedés az ázsiai tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Egy havi csúcson zárt hétfőn a tokiói tőzsde Nikkei225 indexe. Az emelkedést a bejelentett kínai intézkedések váltották ki, amelyek szerint a rugalmasabb árfolyampolitika erősíteheti a jüant.
Vágólapra másolva!

A Nikkei225 index 242,99 ponttal, 2,43 százalékkal 10 238,01 pontra emelkedett, a tokiói tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvényt követő Topix index pedig 2,02 százalékkal 902,49 pontra nőtt.

A tokiói tőzsdén mind a forgalom, mind az árfolyamok erőteljes lendületre tettek szert a jüan árfolyamának mérsékelt ütemű erősödését lehetővé tévő kínai intézkedésnek köszönhetően. Szombaton a kínai jegybank rugalmasabb deviza árfolyam politika életbe léptetését jelentette be, ami nem jelenti ugyan a jüan közvetlen felértékelését, de elemzők szerint hatásában az árfolyam mérsékelt ütemű erősödését vonja maga után.

Kína lendített a piacon

A piacokon Kína lépését egyrészt a globális gazdasági fellendülés folytatódása melletti bizalom jeleként értékelték, másrészt árfolyam-emelkedéssel és a piaci aktivitás fellendülésével üdvözölték a világ harmadik legnagyobb nemzetgazdaságának növekvő váráslóerejét.

A tokiói zárás idején S&P/ASX index 1,3 százalékkal, a sanghaji Composite index 2,7 százalékkal, a hongkongi Hang Seng index 2,8 százalékkal, a szingapúri Straits index 1,8 százalékkal, a szöuli Kospi 1,6 százalékkal, a tajvani index 1,9 százalékkal erősödött.

A kereskedőházak vitték a prímet

A tokiói tőzsdén szinte minden gazdasági szektor részvényei erősödtek. A legnagyobb nyereségeket a nagykereskedelmi vállalatok részvényei, a tengeri hajózási cégek, valamint a vas- és acélipari vállalatok részvényei érték el.

A kereskedőházak részvényei a növekvő nyersanyag árak és Kína keresletének várható emelkedésének köszönhetően erősödtek. A Mitsubishi Corp. 6,6 százalékos, a Mitsui & Co 5,9 százalékos árfolyamnyereséget ért el.

A nagy kínai érdekeltségekkel rendelkező Hitachi Construction árfolyama 6,7 százalékkal, a Komatsu építőipari gépgyártó vállalat részvénye 4,6 százalékkal erősödött.

Drágult az arany és az olaj

A nagy exportőr és a fejlett technológiai vállalatok árfolyama is emelkedett: a Honda Motor Co. 3,7 százalékos, a chipgyártó berendezéseket készítő Advantest 5,1 százalékos, a Canon Inc. 2,8 százalékos nyereséget ért el.

A tokiói zárás idején az arany ára 1.260,00 dollár volt unciánként, 3,50 dollárral magasabb a New York-i zárásnál. A WTI nyersolaj júliusi szállítású jegyzése 1,48 dollárral emelkedett hordónként 78,66 dollárra.