Gazprom: Nem lesz gond az európai gázellátással

Vágólapra másolva!
A fehérorosz-orosz gázvita nem veszélyezteti Európa gázellátását, jelentette be kedden a Gazprom szóvivője, miután a fehérorosz elnök kedden leállíttatta a Fehéroroszországon át Európába tartó orosz gáz szállítását. Ha kell, Ukrajnán át szállítanak gázt, vagy saját, földalatti európai tárolóikat is megcsapolják, esetleg a piacról vásárolnak gázt az európai szerződéses partnerek ellátásához, mondta a szóvivő.
Vágólapra másolva!

Nem lesznek fennakadások sem az európai, sem a Kalinyingrádnak szánt gázellátásban, jelenttet be kedden az orosz állami tulajdonban lévő Gazprom szóvivője, írta a Ria Novosztyi angol nyelvű online tudósítása. Szergej Kuprijanov bejelentette, hogy ha kell, Ukrajnán át szállítanak gázt, vagy saját, földalatti európai tárolóikat is megcsapolják, esetleg a piacról vásárolnak gázt az európai szerződéses partnerek ellátásához. A keddi közleményt a Gazprom azután adta ki, hogy a belorusz elnök kedden leállíttatta a Fehéroroszországon át Európába tartó orosz gáz szállítását.

Az orosz-fehérorosz gázvita azért robbant ki, mert mindkét fél azt állírja, hogy amásik 200 millió dollár körüli öszeggel tartozik neki: az oroszok a megemelt gázár miatt 187 millió dollárt követelnek Fehéroroszországtól, Minszk szerint pedig 217 millió dollárral tartoznak nekik az oroszok a gáz szállítási díjából.

A mostani fehérorosz gázkrízis a Ria Novosztyi szerint a korábbi ukrán krízishez hasonlóan abból alakult ki, hogy Oroszország jelentősen növelte a korábban mélyen piaci ár alatt kínált földgáz árát Fehéroroszország számára. Minszk 2009-ben még 150 dollárt fizetett 1000 köbméter földgázért, 2010 első negyedévében azonban az ár 169 dollárra, a második negyedévben pedig 185 dollárra emelkedett.

A fehéroroszok tartozása miatt hétfőn 15, kedden pedig újabb 30 százalékkal csökkentette a Fehéroroszországnak szállított gáz mennyiségét a Gazprom. A vezetékeken érkező gázt az ígéretek szerint napról napra tovább fogják csökkenteni, amíg végül az eredeti kapacitás 85 százalékát vissza nem fogják, fenyegetőzött Medvegyev orosz elnök hétfőn.

Fehéroroszország szerint a megemelt gázár ellentétes a két ország között év eleje óta érvényben lévő vámunióval, amely alapján Oroszország olcsó olajat és gázt szállít Minszknek, írta hétfőn a BBC. A fehérorosz energiaügyi miniszterhelyettes hétfőn azt mondta, szeretnék, ha Oroszország a saját belső piacán érvényes áron szállítana gázt nekik is, ahogy azt korábban is tette. "Az orosz szankciók összhangban vannak a Gazprom és a fehéroroszországi Beltransgaz közötti szerződés feltételeivel is, hangsúlyozta ugyanakkor a Gazprom szóvivője kedden.


Fehéroroszország az orosz gázvezetékrendszer fontos részét képezi, az Európának szállatott orosz gáz mintegy ötöde megy itt keresztül, írta a BBC. Miközben a két ország szoros szövetségesnek számít, Fehéroroszország erősen függ az orosz energiahordozóktól, és a két ország már a múltban is nem egyszer különbözött össze emiatt, írják helyi tudósítójukra hivatkozva.