A lakáspiaci adat rontotta le a Wall Street teljesítményét

Vágólapra másolva!
Egy kivételével a negatív tartományban fejezték be a szerdai kereskedést a fontosabb amerikai tőzsdemutatók. A rossz teljesítmény egy kiábrándító lakáspiaci adattal magyarázható.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető vállalat részvényét követő Dow Jones Industrial Average (DJIA) minimális pluszt ért el, a 0,05 százalékos többlet gyakorlatilag stagnálásnak felel meg.

A technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq és a félezer papír teljesítményét tükröző S&P 500 egyaránt 0,3 százalékkal süllyedt.

A piaci hangulatot elsősorban az rontotta el, hogy a lakáspiacról nagyon rossz adat érkezett szerdán. A magyar idő szerint kora délután megjelent adat szerint májusban 300 ezer új amerikai lakást adtak el - ilyen keveset a mutató 1963-as megszületése óta nem regisztráltak, tehát a gazdasági válság legrosszabb időszakában sem volt ilyen alacsony forgalom.

Az iparági szakértők számítottak rá, hogy a 8000 dolláros elsőlakás-vásárlási támogatás kifutásával visszaesés jön az áprilisi 504 ezres számhoz képest, de az elemzői konszenzus 410 ezer új építésű ingatlan értékesítését valószínűsítette. A 32,7 százalékos zuhanás a gazdaság talpraállásának lassulására utal. A kiábrándító lakáspiaci adat miatti pesszimizmust nem tudta ellensúlyozni, hogy a Fed a várakozásoknak megfelelő kamatdöntése és az ahhoz fűzött kommentár sem.

Európa legnagyobb tőzsdéi is csökkenéssel fejezték be a kereskedést a világgazdasági növekedési kilátásokat övező aggodalmak erősödése és a rossz amerikai lakáspiaci adat miatt. Hozzájárult a gyengüléshez az is, hogy az előzetes becslések szerint júniusban lassult a növekedés az euróövezeti feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban egyaránt. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények mozgását jelző FTSEurofirst 300 index 1 százalékkal süllyedt.