A kormány módosítaná az államháztartásról szóló törvényt

Vágólapra másolva!
Módosítaná az államháztartásról szóló törvényt egy törvényjavaslat, amelyet csütörtökön nyújtott be az Országgyűlésnek két kormánypárti képviselője. A módosítás célja a képviselők indoklása szerint, hogy gyorsan és hatékonyan reagálhasson a költségvetés a megváltozott gazdasági körülményekre.
Vágólapra másolva!

A fideszes Rogán Antal és a kereszténydemokrata Latorcai János által benyújott törvényjavaslat ismét két típusát írná elő a költségvetés módosításának. E szerint a kormány költségvetési törvénymódosítást köteles az Országgyűlés elé terjeszteni, ha év közben az állami költségvetés egyenlegének várható összege a költségvetési törvényben jóváhagyottól legalább az állami költségvetés költségvetési törvényben rögzített kiadási főösszegének 2,5 százalékával eltér.

Ha pedig az eltérés 5 százalékos, akkor pótköltségvetési törvényjavaslatot. A pótköltségvetési törvényjavaslat a költségvetési törvénynek az előirányzatok meghatározására vonatkozó rendelkezéseit javasolja újból megállapítani.

Az államháztartásért felelős miniszternek a költségvetési irányelveket április 15-ig - az országgyűlési képviselők általános választásának évében legkésőbb június 30-ig - kell elkészítenie és a kormány elé terjesztenie, a költségvetési törvényjavaslat tervezetét pedig augusztus 31-ig, a választás évében legkésőbb október 15-ig.

Jelenleg kevés az idő a költségvetési törvény előkészítésére

A kormány a törvényjavaslat szerint a költségvetési törvény utolsó költségvetési évében szeptember 30-ig, az országgyűlési választás évében pedig legkésőbb október 31-ig - nyújtja be az Országgyűlésnek a következő egy vagy többéves - költségvetési évenként meghatározott előirányzatokat tartalmazó - költségvetési törvényjavaslatát, amihez tájékoztatási céllal az államháztartás helyzetét bemutató összefoglaló táblázatokat, mérlegeket mellékel. A fejezeti részletező táblázatokat és ezek szöveges indoklásait október 15-ig - az országgyűlési választás évében legkésőbb november 15-ig - kell az Országgyűlésnek benyújtania.

A javaslat a módosításokat azzal indokolja, hogy a jelenleg hatályos államháztartási törvény nem veszi figyelembe azt a körülményt, hogy az országgyűlési választás évében a megalakuló Országgyűlés és az újonnan felálló kormány részére nem áll rendelkezésre megfelelő idő a költségvetési törvényjavaslat előkészítésére és megtárgyalására.

Nem elég rugalmas a mostani törvény

A beterjesztők szerint a jelenleg,1992-ben született államháztartási törvény az eljárási határidőkhöz hasonlóan rugalmatlan szabályozást tartalmaz a pótköltségvetési törvényjavaslat benyújtására vonatkozóan is. A jelenlegi szabályozás már rendkívül kis eltérés esetén is pótköltségvetési törvényjavaslat benyújtását írja elő. Az előterjesztésben javasolt szabály alapján csupán a tervektől történő valóban jelentős eltérés indokolná - a kormány hatáskörében megtehető lépéseken túl - az Országgyűlés közbeavatkozását.

A költségvetés módosítását eredményező helyzetek hatékonyabb kezelése érdekében célszerű ismét két típusú módosítási formát előírni: az állami költségvetés kiadási főösszegének 2,5 százalékát meghaladó mértékű költségvetési egyenleg-eltérés esetén a költségvetési törvény módosítását, a költségvetési tételek teljes körét átfogó módosítás-típust, azaz pótköltségvetés benyújtását pedig csak a jelentős mértékű, az állami költségvetés kiadási főösszegének 5 százalékát meghaladó mértékű eltérés esetén, tartalmazza az indoklás.

Az új kormány nem csak az államháztartási törvényt változtatná meg, hanem az eddigi pénzügyminisztériumokétól eltérő gyakorlatot vezet be a az államháztartási adatok nyilvánosságrahozatalában is. Az előző kormányok alatti gyakorlat az volt, hogy a jelentések nyilvános publikálása mellett élő sajtótájékoztatót is tartott a minisztérium. Matolcsy minisztériuma júniustól csak online teszi közzé az államháztartás számait. AWall Street Journal szerint ez is azt mutatja, hogy a kormány nem tanult a Kósa-ügyből, és még mindig rosszul kommunikál.