Gázvita: a Gazprom is fizetett Fehéroroszországnak

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom is kifizette a tranzitdíjakból felhalmozódott 228 millió dolláros adósságát Fehéroroszországnak, jelentette be a minszki energetikai minisztérium csütörtökön. Néhány órával korábban fehéroroszország is kifzette az oroszok felé fennálló 192 millió dolláros tartozását, és ultimátumot adott az orosz energiavállalatnak, hogy ő is fizessen.
Vágólapra másolva!

Miután a fehéroroszok szintén csütörtökön kifizették az orosz gázszállítások miatt felhalmozódott adósságukat, és a Gazprom újra teljes volumenben elkezdte szállítani az energiahordozót a szomszédos országnak, a fehérorosz miniszterelnök-helyettes Vlagyimir Szemasko két órát adott a Gazpromnak adóssága törlesztésére.

Az orosz adósság átutalását követően Szemasko kijelentette: a 228 millió dollár megfizetését úgy tekinti, mint annak beismerését, hogy a Gazprom előzőleg a hét elején jogalap nélkül csökkentette a gázszállítást.

A gázvita során a Gazprom 192 millió dollárt követelt Minszktől, amely saját, egyoldalú elhatározása alapján év eleje óta is a korábbi árat fizette a gázért, amelynek árát a kétoldalú szerződés 2010-re már magasabban rögzítette. A gázszállítás hétfőn megkezdett, fokozatos csökkentése nyomán csütörtökön reggel a fehérorosz Beltransgaz fizetett.

Politikai okok a háttérben

Minszk követelése azért keletkezett, mert a Gazprom szintén a korábbi tranzitdíjat fizette, arra hivatkozva, hogy a szerződés ugyan lehetővé teszi az emelést bizonyos feltételek mellett, ezeket azonban Minszk nem teljesíti, az alacsonyabb díj szerinti átutalásokat viszont nem fogadta el. Az orosz sajtó szerint a háborúság hátterében egyértelműen politikai okok állnak, s Moszkva nyomásgyakorlásra használta a földgázt.

Vlagyimir Putyin kormányfő a gázvitáról azt mondta, a lehető legjobb légkörű tárgyaláson kell megvitatni a nyitott kérdéseket, ha vannak ilyenek. Sajnálkozásának adott hangot, hogy éppen egy olyan országgal keletkezett vita, amelyhez "Oroszországot megkülönböztetett viszony fűzi", s amely a legolcsóbb áron jut a földgázhoz. Putyin kijelentette: Oroszország azzal, hogy nem hajtja be az exportvámot, évi 1,2 milliárd rubel bevételtől esik el.

A kormányfő ezzel valószínűleg a fehérorosz energiaügyi miniszterhelyettes korábbi kijelentésére reagált, aki hétfőn azt mondta, szeretnék, ha Oroszország a saját belső piacán érvényes áron szállítana gázt nekik is, ahogy azt korábban is tette. A csütörtöki moszkvai lapok közölték, gázvitának nyilvánvalóan politikai okai vannak. Oroszország így gyakorolt nyomást Aljakszand Lukasenka fehérorosz államfőre, aki kitartóan akadályozza a Kazahsztánnal tervezett hármas vámunió létrehozását.