Szigeteket adna el a görög kormány

Vágólapra másolva!
Részben és egészben szigeteket értékesítene a súlyos pénzügyi válságban lévő Görögország; további veszléyekre figyelmezteti a brit pénzügyi szektort a Bank of England; egy amerikai lap szerint az európai hitelválság már a múlté; körvonalazódik az amerikai pénzügyi reform; költségvetés híjhán nagy bajba kerülhet Kalifornia. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Görögország szigetek eladásába kezd pénzügyi helyzetének rendbe tétele végett - állítja a Guardian. A brit újság szerint eladó, többek között, egy hatalmas terület Mykonoszon, de egész szigeteket is piacra dob majd a kormány, milliárdos vevőket remélve. Görögország 6000 szigetéből jelenleg mindössze 227 lakott, a többin jobbára hiányzik az infrastruktúra.

A Bank of England arra figyelmeztetett idei első stabilitási jelentésében, hogy a brit pénzintézetek továbbra is súlyos kihívásoknak néznek elébe, melyek kezeléséhez növelniük kell a tartalékaikat - számolt be a BBC internetes oldala. A jegybank szerint a veszélyt elsősorban a némely rossz helyzetben lévő európai bankoknak való túlzott kitettség jelenti.

Az európai hitelkrízis valójában már véget ért - írja a Businessweek. A lapnak nyilatkozó szakértők azzal érvelnek, hogy az egyes európai államok törlesztési képességével kapcsolatos aggodalmak egyáltalán nem tükröződnek a reálgazdaságban, sőt az eurózónán kívülre termelő európai cégek még profitálhatnak is az euró dollárral szembeni mélyrepüléséből.

Áttörést értek el a demokraták csütörtök éjjel a pénzügyi szabályozás átalakításáról folytatott kongresszusi vitában - jelentette a Reuters. Az amerikai törvényhozásra nagy nyomás nehezedik, hogy szülessen megállapodás az egyebek mellett a bankok kockázatvállalási lehetőségeit csökkentő javaslatról, mielőtt a hét végén elkezdődik a G20 csúcstalálkozó.

Az állami költségvetésről folytatott tárgyalások bojkottálására szólította fel párttársait Kalifornia egyik demokrata törvényhozója, amíg Arnold Schwarzenegger kormányzó vissza nem vonja a kiadásokat drasztikusan csökkentő javaslatát - értesült a Los Angeles Times. A 19 millió dolláros hiánnyal küzdő Kalifornia pénzügyi éve július 1-jén kezdődik, büzsdé híján az állam nagy bajba kerülhet.