FT: Cégvezetők szerint felborulhat az eurózóna

Vágólapra másolva!
Vezérigazgatók és vezető bankárok úgy vélik, hogy 2013-ig egy vagy több állam kénytelen lesz elhagyni az eurózónát, vészjóslóbb vélemények szerint az egész valutaunió felborulhat. Németország szerepe kétséges, önként távozhat a jelenleg 16 államot tömörítő közösségből.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy az eurózóna felborul a következő három év során - idézi a Financial Times az Economist Intelligence Unit - az RBC Capital Markets - megbízásából készített felmérését.

A 440 cégvezetőt és bankvezér megkérdezésével készített felmérés szerint az üzletemberek fele azt mondta, 2013-ig egy vagy több tagország kiléphet az eurózónából, az egyre mélyülő problémák és a növekvő eladósodottság miatt. A megkérdezettek több mint harmada szerint legalább 25 százalék esély van arra, hogy a komplett eurózóna felbomlik a következő három évben.

Az üzletemberek szerint az államcsőd szélén táncoló Görögország léphet ki először a valutaközösségből, de Portugáliát, Spanyolországot és Írországot is a veszélyeztetett országok közé sorolják az eurózóna jövőjét borúlátóan megítélő üzletemberek. A múlt hétfőn kiadott elemzésében a legnagyobb európai hitelminősítő cég, a Fitch Ratings az eurózóna szétesésével és az egyes országok esetleges kilépésével foglalkozott.

Németország is kiléphet

Az FT szerint az említett államokon kívül Németország kilépésére mutatkozik esély, igaz teljesen más okok miatt, mint például Görögország esetében, a német kormány ugyanis végleg elveszítheti bizalmát a monetáris unióban, ha a válság tovább folytatódik.

A felmérésből az is kiderül, hogy az üzletemberek egyetértenek abban, hogy az euró várhatóan tovább fog gyengülni a dollárral szemben, Az euró hét hónapja folyamatosan gyengül a dollárral szemben, a valutával kapcsolatos bizalmatlanság hétről hétre fokozódik. Egy a korábban a Financial Timesban megjelenő idézet egyre reálisabbnak tűnik: "az euró összeomlása távoli, ám nem annyira, mint korábban gondoltuk".