FT: A kormány a bizalom helyreállításával segítheti a devizahiteleseket

Vágólapra másolva!
A Financial Times szerzője szerint a nemzetközi befektetők bizalmának helyreállításával tehet a legtöbbet  a Fidesz-kormány a svájci frank erősödése miatt szenvedő devizahitelesekért.
Vágólapra másolva!

A devizahitelesek megsegítése a Fidesz egyik legfontosabb célkitűzésévé vált, a párt már májusban felvetette, hogy egy állami alap segítségével segítené meg a devizahitelek forintra váltását - írja a Financial Times londoni üzleti lap szerzője, aki szerint a kormánynak jó lenne nem elfelejteni, hogy a legtöbbet úgy tehet a devizában eladósodottakért, hogy helyreállítja a külföldi befektetők bizalmát Magyarország irányába.

A szerző, Chris Bryant szerint Orbán megtalálta a helyét az első napok hibái után, amikor munkatársai Görögországhoz hasonlították Magyarországot, nem utolsó sorban az azóta bejelentett gazdasági csomagnak köszönhetően (itt minden bizonnyal a június elején bejelentett 29 pontos programra gondol a szerző - a szerk.).

Az FT hivatalos blogján megjelent bejegyzés emlékeztet arra, hogy Magyarországon másfél millió devizahitelest érint a forintárfolyam változása, a svájci jegybank lépéseinek következtében pedig a múlt héten 15 hónapos csúcsra emelkedett a frank árfolyama a magyar pénzzel szemben. A hét elején tovább erősödött a svácji deviza, aminek következtében a forintjegyzés megközelítette eddigi csúcsát.

A szerzp kiemeli, hogy Magyarországon a lakáshitelek 60 százaléka, az összes banki hitelnek pedig 30 százaléka van frankban.

A svájci frank kedden is erősen kezdett, a forinttal szembeni jegyzés 215 fölött indult (erről itt olvashat részletesen).