MNB: A svájci frank erősödése nem befolyásolja a jegybank politikáját

Vágólapra másolva!
A forint jelentős gyengülése a svájci frankhoz képest nem fogja befolyásolni a Magyar Nemzeti Bank monetáris döntéseit - közölte Király Júlia alelnök.
Vágólapra másolva!

"A monetáris politikát az inflációs kilátások, illetve a nemzetközi kockázati megítélés vezérli, és nem a pillanatnyi árfolyammozgás" - mondta a Reuterts hírügynökség kérdésére Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden.

A jegybankár asszony közölte, az MNB által egy korábban elvégzett stresszteszt eredménye szerint a bankrendszernek csak korlátozott mértékben lenne szüksége új tőkére, ha a svájci frank árfolyama viszonylag tartósan 215 forint környékén tartózkodna.

Maximum 40-50 milliárd tőke kellene

A jegybank áprilisi pénzügyi stabilitási jelentésében közzétett stressztesztet az euróval szemben 15 százalékkal gyengébb forintárfolyamot - ami 215 forintos svájcifrank-árfolyamnak felelt meg - és a jegybank 2010-2011-re vonatkozó GDP-növekedési előrejelzésénél 6,5 százalékponttal alacsonyabb kumulatív (összesített) növekedést feltételezve végezték el.

Király Júlia szerint még ez a forgatókönyv is csak korlátozott tőkeigényt eredményezne, 40-50 milliárd forintot, illetve 140-180 millió eurót, valamint 3,5 százalékos banki tartalékrátát 2,5 százalék helyett. A bankok nem teljesítő hiteleinek aránya a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint márciusra 10,6 százalékra emelkedett a 2008 végi 5,3 százalékról a vállalati üzletágban és 8,1 százalékra 3,1 százalékról a lakossági üzletágban. Király Júlia szerint ez megfelel a jegybank idei 10-15 százalékos előrejelzésének.

Magyarország nem kényszerült a 2008 végén megnyitott 25,1 milliárd dolláros IMF-EU hitelkeret részét képező 300 milliárd forintos banki feltőkésítési tartalék megemelését kérni az EU-tól, mivel a legutóbbi stresszteszt eredményei ezt nem indokolják - mondta a jegybank alelnöke.

Csúcson a frank

Király Júlia az után nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy a svájci frank árfolyama kedden új csúcsot döntött.

A frank az utóbbi napokhoz hasonlóan tovább erősödött az euróval szemben, a keresztárfolyam 1,33 alá került a nemzetközi piacon, amire soha nem volt példa. Ezzel párhuzamosan 217 forintra emelkedett a frank jegyzése, ez pedig ugyancsak soha nem látott szintet jelent.

A forint árfolyamát a többi térségbeli devizához hasonlóan a romániai problémák befolyásolják, miután Bukarestben alkotmányossági aggályok merültek fel a kormány megszorító intézkedéseivel kapcsolatban. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megtagadhatja a következő hitelrészlet kifizetését, amennyiben Románia nem hajtja végre az ígért reformokat. Emiatt a forint is veszélyes vizekre evezett, megközelítve az ellenállási küszöbnek számító 288-289 Ft-os euróárfolyamot.