Kiszállhat az MKB-ból a BAWAG

Vágólapra másolva!
Az MKB-ból való kivonulást is előírhatja az Európai Bizottság az osztrák BAWAG számára az állami tőkeinjekció fejében bécsi hírügynökségi források szerint. Az egykori osztrák szakszervezeti bank vezetői ellen 2007-ben indítottak eljárást többek között hűtlen kezelés miatt, 2008-ban  nem jogerősen többéves, részben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket a bécsi tartományi bíróság.
Vágólapra másolva!

A bizottság szerdán bejelentette, hogy jóváhagyja a veszteséges, egykori osztrák szakszervezeti bank, a BAWAG által igénybe vett állami segítségnyújtást. Részleteket egyelőre nem közölt Brüsszel.

Az APA osztrák hírügynökség ugyanakkor jól értesült, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a feltételek között lehet a magyar MKB bankban birtokolt mintegy tíz százalékos részesedés eladása.

A BEWAG-nak 2008-ban mintegy félmilliárd, 2009-ben 22 millió euró veszteséget könyvelt el. Az osztrák állam tavaly decemberben 550 millió eurós tőkeinjekcióval és több mint 400 millió euró értékű kezességvállalással járult hozzá a bank megerősítéséhez. A bizottság tavaly év végén ideiglenesen jóváhagyta az állami segítségnyújtást. A 400 milliós állami garanciát a BAWAG végül nem vette igénybe.

Börtön a vezetőknek

Az MKB Bank honlapján olvasható adatok szerint a magyar bank 89,75 százalékban a német Bayerische Landesbank tulajdonában van, a BAWAG P.S.K. tulajdonrésze 9,77 százalék.

Többéves, részben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte 2008 júliusában a bécsi tartományi bíróság a BAWAG volt vezetőit. A nem jogerős ítéletek tizennyolc hónaptól, kilenc és fél évig terjednek. A legsúlyosabb büntetést a pénzintézet volt vezérigazgatójára, Helmut Elsnerre szabták ki.

A 2007 júliusban megkezdődött monstre perben a bank egykori vezetői közül nyolcan ültek a vádlottak padján. A kilencedik vádlott, Wolfgang Flöttl, spekulációs ügyletekre szakosodott befektető volt. Az ügyészség hűtlen kezeléssel, hivatali jogkörrel való visszaéléssel és a pénzintézet mérlegének meghamisításával, illetve az ezekben való bűnrészességgel vádolja őket.