Vágólapra másolva!
A szlovák költségvetés első félévi hiánya duplája volt az egy évvel korábbinak, elsősorban a növekvő kiadások miatt - a szlovák pénzügyminisztérium csütörtöki közlése szerint.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában kétszer akkor volt az első félévben a költségvetés hiánya, mint tavaly. Bár a bevételek is némileg elmaradnak a tavalyi szinttől, de elsősorban a kiadások okozzák az eltérést. A júniusi választásokon győztes koalíció négypárti kormánya még nem állt fel, tehát még az előző, ügyvezető kabinet apparátusa készítette a jelentést.

A szlovák költségvetést a válságkezelés terhein túl a görög válság elhárításának európai költségei is feszítik. A görögöknek odaítélt 110 milliárd eurós csomagban Szlovákia is részt vesz, mint az eurózóna tagja. Ezen felül a még nem részletezett 750 milliárd eurós mentőmechanizmusban is szerepet kell majd vállalnia.

A hat havi deficit 2,439 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 1,108 milliárd euró után. A költségvetési kiadás 5,713 milliárd euróról 7,316 milliárd euróra bővült a január-június közötti időszakban, a bevétel 4,6 milliárd euróról 4,88 milliárd euróra nőtt.

A teljes adóbevétel 3,685 milliárd euró tett ki, ami kisebb az egy évvel korábbi 3,7 milliárd eurónál. A vállalati adóbevétel 1,165 milliárd euróról 523,9 millió euróra esett. Az áfabevétel 1,509 milliárd euróról 2,102 milliárd euróra emelkedett. Az idei költségvetés 3,75 milliárd euró deficittel számol. Tavaly a költségvetés hiánya 2,791 milliárd euró volt.