Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság 25 milliárd eurójába került a német adófizetőknek - állítják a a Deutsche Bank (DB) szakértői, ami kevesebb a korábban becsültnél.
Vágólapra másolva!

A 2007 nyara óta tartó válság közvetlen költségei "lényegesen elmaradnak attól, amitől eredetileg tartani lehetett" - állapította meg a DB szakértői által Frankfurtban nyilvánosságra hozott tanulmány. A válság következményeit viszont egyáltalán nem lehet "mérsékeltnek" nevezni. "Éppen ellenkezőleg, két területen különösen fájdalmas nyomot hagyott: a gazdasági növekedés, valamint - részben ezzel összefüggésben - az államháztartás terén -írják.

Mindent összevetve a háztartások nettó terhei a GDP egy százaléka alatt maradnak. Költségekkel jár majd a banki mentőcsomag is, amelyre a költségvetés milliárdokat fordít a "SoFFin" (Sonderfonds Finanzmarktstabilisierung) közvetítésével.

A bank szakértői szerint a tartományok sem fogják viszont látni a tartományi bankok megmentésére fordított támogatások jó részét. "Tartományi szinten még borúsabbak a kilátások: az érintett tartományi kormányzatok csak egy kis részét tudják majd a BayernLB, az LBBW és a HSH Nordbank megmentésére fordított 18 milliárd eurónak visszaszerezni."

Összességében azonban Németország sokkal jobban jön ki a válságból mint például az Egyesült Államok, ahol a DB számításai szerint akár 300 milliárd euróra is rúghat az adófizetőket terhelő költség - állapították meg a szakértők.