Sólyom kinevezte Szász Károlyt a PSZÁF élére

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök kinevezte Szász Károlyt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökévé.  
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délután ellenjegyezte a kinevezést - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A kinevezés hat évre szól.

Szász Károly 1957-ben született Budapesten. 1981-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd kereskedelmi cégeknél, bankoknál dolgozott.

2000. május 1-jén kinevezték a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökévé. 2003 nyarán - máig kiderítetlen okból - ismeretlenek az utcán megverték, s nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. 2004-ben az Országgyűlés módosította a PSZÁF-ről szóló törvényt, átalakította a felügyelet teljes szervezetét, majd az év májusában Szász Károlyt leváltották a PSZÁF éléről. A Legfelső Bíróság 2007 végén jogerősen kimondta, hogy eltávolítása jogellenes volt.

2004 augusztusában az OTP Bank elnöki főtanácsadója, 2007-ben pedig az OTP Banka Srbija nevű szerbiai bank vezérigazgatója lett. 2008 végétől ismét az OTP elnöki főtanácsadójaként tevékenykedett.

Elődje lemondott

Farkas Ádám, a PSZÁF korábbi elnöke kedden tette nyilvánossá lemondásáról szóló közleményét, pedig hétfőn nagy többséggel fogadta el a parlament a PSZÁF 2009-ről szóló jelentését. Indoklása szerint munkáját szakmai és nem politikai alapon végezte, s mivel a választások előtt alig egy évvel nyerte el mandátumát, lemond az új kormány jelöltjének javára.

Mint írta, "úgy tartottam tisztességesnek, hogy az újonnan megalakult kormány számára lemondásommal megteremtem a lehetőséget arra, hogy a továbbiakban az általa jelölt szakember irányíthassa a felügyelet munkáját". Hozzátette, hogy szerinte a hatékony munkához a felügyelet elnökének bírnia kell a mindenkori kormány bizalmát. Az előzményekről itt olvashat.