FT: Az IMF is felemelheti a szavát a magyar bankadó ellen

Vágólapra másolva!
A nyugat-európai bankházak az IMF-től várják, hogy elérje a budapesti kormánynál a bankadó-szabályozás megváltoztatását.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felemelheti a szavát a magyar bankadó ellen - legalábbis ebben bíznak és erre számítanak a nyugat-európai bankok, amelyek szerint a kormány által kivetni tervezett pluszadó alááshatja a magyar gazdaság stabilitását. Az IMF kedden kezdi meg tárgyalásait Budapesten.

A kormány 200 milliárd forintot szedne be a tervek szerint a pénzügyi cégektől az idén és jövőre is annak érdekében, hogy a tervezett szinteken (az idén 3,8 százalékon) maradjon az államháztartási hiány.

A lap szerint a bankárok úgy vélik: a bankadó destabilizálhatja a magyar bankrendszert a költségek emelkedésén, a hitelhozzáférés csökkenésén és a tőkeemelési kényszer miatt. Attól is több bank tart, hogy a pénzhiánnyal küzdő többi kormány is lemásolja a régióban a magyar példát, ami a térségben jelentős pozíciókkal rendelkező bankházakat hátrányosan érintené.

A bankok saját maguk is tárgyaltak a kormánnyal, de azok a tárgyalások nem vezettek sikerre, a kormány ugyanis végül a saját javaslatát vitte be a parlament elé (erről itt olvashat részletesen). A bankok most azárt bízhatnak az IMF segítségében, mert a 20 milliárd eurós IMF-hitelnek az is egyik kitétele volt, hogy a külföldi bankok beleegegyeztek abba: nem vonulnak ki az országból.