Segítséget kapott Frankfurtból Simor a sokmilliós bérvitához

Vágólapra másolva!
Sérti a maastrichti szerződést, ha a jegybanki fizetések csökkentéséből származó bevételtöbblet a banktól az államhoz kerül - ezt közölte hétfőn az Európai Központi Bank a román kormánnyal. A döntés fényében Simor András MNB-elnök bérének csökkentésével kapcsolatban is felmerülhetnek uniós aggályok.
Vágólapra másolva!

Ha a román jegybanki alkalmazottak fizetéscsökkentéséből származó bevétel-növekedést a bankból a román államhoz utalják, az azt jelenti, hogy a jegybank rovására növelik a román állam bevételeit - írta hétfői közleményében a frankfurti székhellyel működő Európai Központi Bank (EKB). A bank szerint "minden közvetlen pénzátutalás a jegybanktól a kormány számlájára kimeríti a monetáris finanszírozás fogalmát, ami tilos".

A közlemény a román kormány azon tervére reflektál, ami szerint a jegybankban dolgozó alkalmazottak fizetését 25 százalékkal csökkentenék az állami eladósodottság csökkentése érdekében a többi közalkalmazotti fizetéssel egyetemben.

Megkapta az EKB a magyar tervezetet

A romániai jegybank ugyan nem tartozik az EKB fennhatósága alá, hiszen Románia nem euróövezeti tag, viszont az Európai Uniónak már része, ezért tartania kell magát az európai szabályokhoz, és úgy kell kiegészíteni a román törvényjavaslatot, hogy az összhangban legyen a maastrichti rendelkezésekkel - írja közleményében az EKB.

A bank szóvivője azt is bejelentette hétfőn, hogy megkapták Magyarországról a Simor András jegybankelnök fizetésének 75 százalékos csökkentési tervéről szóló értesítést.

Pénteken este nyújtotta be a nemzetgazdasági tárca a parlamenthez az Orbán-kormány 16 témát felölelő, gazdasági törvényeket érintő módosító csomagját. A benyújtott törvénycsomag részletezi a kormány gazdasági intézkedéstervét is a társasági adó csökkentésétől a szabad pálinkafőzésen át a köztisztviselők és közalkalmazottak bérének csökkentéséig.

Egy hónapja tart a bérvita

A tervezet szerint a köztisztviselőknél és a közalkalmazottaknál a magasabb vezetői munkakört betöltő munkavállalóknál a havi munkabér nem haladhatja meg a KSH által közzétett nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Ez jelenti azt az ígéretet, amellyel a gazdasági akcióterv ismertetésekor állt elő Orbán Viktor, aki június elején azt mondta: havi 2 millió forintban maximálják az állami vezetők fizetését, és ez a jegybank elnökére, Simor Andrásra is vonatkozna. Simor jelenlegi fizetése több mint 8 millió forint havonta, azaz Orbán tervével havonta több mint hatmillió forintot bukna a főbankár (erről itt olvashat részletesen).

Simor korábban is jelezte, hogy szerinte nincs lehetőség a jegybanki vezetők fizetésének ilyen csökkentésére, annak meghatározása ugyanis az MNB hatásköre, ez a jegybanki függetlenség alappillére. Navracsics Tibor közigazgatási miniszter erre azt mondta, hogy a jegybanktörvény módosítása nincs napirenden, de ez egyébként is csak úgy képzelhető el, hogy az MNB függetlensége ne sérüljön. A miniszter szerint ha konfliktusok vannak, akkor tárgyalni kell a jegybankelnökkel (erről itt olvashat részletesen).

Simor számára elvileg mindenképp támaszt jelenthet a jegybankok függetlensége felett őrködő EKB, a vita azonban még nem dőlt el: Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő három hete jelezte, hogy mindenképp keresztül szeretnék vinni a bércsökkentést, az [origo]-nak a jegybanki működést ismerő források pedig azt mondták: a frankfurti banknak most fontosabb lehet az MNB és a kormány közti viszony javítása, mint a jegybankárok fizetése, ráadásul Orbánék ügyesen csomagolták be a jegybanki fizetések csökkentéséről szóló intézkedést (erről itt olvashat részletesen).