Görögország nem sieti el a privatizációt az energiaszektorban

Vágólapra másolva!
Görögország nem ad el részesedést az állami PPC közüzemi vállalatban, nem értékesíti annak egyetlen leányvállalatát sem, és semmi nem kényszeríti a DEPA gázszolgáltató vállalat elhamarkodott privatizálására, közölte Tina Birbilisz környezetvédelmi, energiaügyi és klímaváltozás-ügyi miniszter kedden.
Vágólapra másolva!

Görögország hamarosan megteszi az IMF-EU segélycsomagban előírt lépéseket energiapiacának megnyitására a verseny előtt, de ez nem terjed ki az állam 51 százalékos PPC-tulajdonrészének csökkentésére, illetve a 34 erőmű bármelyikének az értékesítésére. "A liberalizáció szervezeti aspektusaira összpontosítunk" - mondta a miniszter.

Görögország az áram nagykereskedelmét szabályozó intézkedések módosításával, valamint a PPC közüzemi konszern és a DESMHE távvezeték-üzemeltető vállalat függetlenségét garantáló intézkedésekkel kívánja biztosítani a piaci versenyt. A PPC emellett nem vehet részt a DEPA gázszolgáltató monopólium privatizálásában sem.

A PPC, a DEPA legnagyobb ügyfele opcióval rendelkezik 30 százalékos tulajdonrész megvásárlására. A kormánynak a DEPA gázszolgáltató és DESFA gázvezeték-üzemeltető vállalatok privatizálása előtt rendeznie kell az opció által jelentett problémát.

A görög kormány kisebbségi részesedést kíván értékesíteni a DEPA és a DESFA vállalatban vagy stratégiai befektető bevonásával, vagy tőzsdére vitellel. Ebben azonban semmi nem kényszeríti sietségre. "Az ország energiaszektora nyereséges (...), megfontoltan kell eljárnunk, nem gondolom, hogy el kellene hamarkodnunk a dolgot" - mondta a miniszter.

A kormány fel kívánja mérni a gazdasági válságnak a lakossági fizetőképességre gyakorolt hatását is, mielőtt engedélyt adna a PPC-nek az árak emelésére.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott 110 milliárd eurós mentőcsomag feltételeként Görögország egyebek között azt vállalta, hogy az év végére részletes privatizációs tervet készít, a magánosítással évente 1 milliárd euróval növeli a költségvetés bevételét 2011 és 2013 között.