Zöld jelzés az otthoni disznóvágásnak, ökörsütésnek

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési tárca ezen a héten életbe lépett rendeletmódoítása újra engedélyezi az otthoni disznóvágást.
Vágólapra másolva!

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egy rendeletmódosítással megkönnyítette a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit - közölte a tárca pénteken.

A kistermelői rendelet már kedd óta hatályos legfontosabb módosítása, hogy az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús, stb.) és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász, stb.) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométer távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is.

Zöld út a ház disznóvágásnak

Az új szabályozás szerint ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágásánál a településen, végső fogyasztó számára történő értékesítésnél ezután nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 darab házi tyúkféle, 25 darab víziszárnyas vagy pulyka, 13 darab nyúlféle vágásánál.

Újra lehet disznót vágni - áll a tárca közleménye. Az eddigi rendeletek tiltották az otthoni disznóvágást, és tiltották a házilag előállított aszalt és füstölt áruk értékesítését is. Az új rendelkezés biztosítja az olyan hagyományok megőrzését, mint az ökör-, birka-, kecske- és disznóvágást, a disznótort.

Nagyobb szabadság a kismermelőknek

A falusi vendégasztal szolgáltatásnál, és a rendezvényeknél a hatóságnak történő bejelentés mellett lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból helyi vagy házi vágás elvégzésére, a hús helyi elkészítésére, valamint az értékesítésre helyben fogyasztásra. Az ökörsütés, birkapörkölt, házi disznótor a falusi vendéglátónál és a rendezvényeken is engedélyezett, s kistermelő is végezhet falusi vendégasztal szolgáltatói tevékenységet az általa megtermelt vagy előállított és kiegészítő alapanyagként vásárolt élelmiszer felhasználásával.

A kistermelő is végezhet továbbá szolgáltatásokat más kistermelő részére élelmiszerének előállítása során (például hús füstöltetés, terménytisztítás, zöldség-, gyümölcs-, olajosmag-szárítás, -őrlés, -préselés). Az állat vágása és húsának feldolgozása, és az ételkészítés más kistermelővel azonban nem végeztethető.

A parlament előtt van a közbeszerzési törvény módosítása. A jogszabály lehetővé teszi, hogy közbeszerzési kényszer és a lánckereskedelem kiiktatásával összekapcsolják egymással a helyi élelmiszer-előállítás, -feldolgozás és -értékesítés rendszereit, valamint a helyi intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, helyi egészségügyi intézmények) közétkeztetési rendszereit. Bővül az EU által is támogatott "szociális élelmiszerprogram" valamint az "iskolagyümölcs" program. Ezeket összekapcsolják a helyi élelmiszertermelés, feldolgozás és értékesítés, a közvetlen beszállítás rendszereivel - áll a tárca közleményében.