Megrángathatja a forintot a nyári hőségben a Wall Street

Vágólapra másolva!
A hétfőn induló, jövő héten felpörgő nemzetközi gyorsjelentési szezonban megjelenő vállalati eredmények megrángathatják a nyár miatt minimális forgalomban ingadozó forintot. A számoktól iránymutatást várnak a befektetők, akik egyelőre visszafogott derűlátással tekintenek a következő hetekre.
Vágólapra másolva!

Fontos napok előtt áll a globális pénzpiac, a hagyományoknak megfelelően az amerikai székhelyű Alcoa alumíniumipari vállalat gyorsjelentésével ugyanis magyar idő szerint hétfő éjszaka megkezdődik a vállalati gyorsjelentési szezon, amely hozhat meglepetéseket a forintnak is.

"Bár a piac optimista, de könnyen elfordulhat, hogy egy-egy beszámoló jelentős eladási hullámot okoz a piacokon, ennek az ellenkezője is igaz. Minden gyorsjelentési szezon nagyon fontos, de mostaninak különös jelentőséget ad, hogy a bizonytalan piacoknak láthatóan szüksége van az iránymutatásra" - mondta az [origo]-nak Kovács Roland, az Equilor szakértője.

Jövő hét lesz a legfontosabb

A gyorsjelentési szezon a jövő héten kap igazán erőre: az egyik legfontosabb New York-i mutató, a Dow Jones Industrial Average (DJIA) kosarában szereplő harminc papír közül tizenkettő, köztük a Johnson & Johnson, a Coca-Cola, a Microsoft és a McDonald's, a mostani hét második felében pedig a JP Morgan és a Bank of America rukkol elő legfrissebb számaival.

A befektetői optimizmust jelzi az is, hogy a DJIA a múlt szerdán annak köszönhetően került a 10 ezer pontos lélektani határ fölé, mert a State Street Corp intézményi befektető közölte, a második negyedévi eredménye jóval nagyobb mértékben emelkedett, mint amire a szakértők számítottak. Részben a State Street Corp közleménye miatt a a piaci szereplők arra számítanak, hogy a gyorsjelentési szezonban a vártnál jobb eredményekkel rukkolnak elő a cégek.

Nem csak a gazdasági indikátornak tekinthető számsorokra kell majd figyelni, hanem a gyorsjelentésekhez fűzött kommentárokra is. Hiába ér el az egyik cég a vártnál jobb eredményt, ha mondjuk az európai adósságválságra vagy a megszorító intézkedésekre hivatkozva azt mondja, hogy az korábban vártnál kevesebb lesz a nyeresége ebben az évben. Egy ilyen hír elég ahhoz, hogy mélybe küldje az adott cég jegyzését - fogalmazott Kovács Roland.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a bázisidőszak rendkívül borús kilátásokat és nyomott részvényárfolyamokat, felhalmozódott raktárkészleteket hozott, ellenben a mostani periódus már optimistább hangulatban telt. A 2008-2009-es időszak azonban éles törést hozott az Alcoa (és egyben több más) vállalati fejlődési pályájába részben azért, mert eleve túlságosan nagy volt az üzemméret, másrészt azért, mert a megváltozott körülményekhez nem minden mamutvállalat tudott megfelelően alkalmazkodni. Talán ennek is köszönhetően újfent a kilátásokon és a víziókon lesz a hangsúly mind az Alcoa, mind más vállalatok esetében is.

Forrás: AFP

Hagyományosan az alumíniummamut kezdi a gyorsjelentési szezont

Tehát elég egy-egy rossz hír, és eltűnhet azn optimizmus a piacról, ami a múlt héten váltotta a forint piacán a korábbi borúlátást. Kulcskérdés a 280 forintos árfolyam, ez a szint mind negatív, mind pozitív irányban nehezen leküzdhető akadályt jelent, innen többször is visszapattant a kurzus. Ez nagyjából azt jelenti, ha 280 alatt sikerült maradni és jó hírek érkeznek, akár további erősödés várhat a forintra, de elképzelhető az ellenkezője, hogy egy rossz hír miatt veszít értékéből a forint.

Óriási értékvesztésre azonban nem lehet számítani, ugyanis nyár van, és ez a legfontosabb tényező - mondta Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője aki úgy véli, hogy a gyorsjelentési szezon nem feltétlenül hoz majd komolyabb mozgásokat a piacon, legalábbis a forint esetében. "Az persze előfordulhat, hogy egy-egy meglepetés hatással lesz az euró/dollár keresztárfolyamra, ennek megfelelően a forint is megmozdulhat, de ezek a kilengések csak rövid ideig tarthatnak. Minimális a forgalom a piacon, egy-egy tranzakcióval könnyedén el lehet tolni az árfolyamot, egy-egy szereplő ide-oda rángatja a kurzust" - mondta Kolba és hozzátette: be kell látni, Magyarország már nem sztori, nem az a közép-európai kis tigris, mint volt évekkel ezelőtt. Akkor még érdekesek voltunk a külföldiek számára, ma már az egyik kisebb piac vagyunk a sok közül, ahol kisebb-nagyobb aktivitással megjelennek a nagybefektetők".

A Lehman-bukás

Az egyik legemlékezetesebb amerikai vállalati hír a Lehman Brothers bukása volt, azzal kezdődött a válság legsúlyosabb szakasza. A több mint 100 éve működő befektetési bank bukása a világon mindenütt lejtőre küldte az árfolyamokat. A csődbejelentés napján az euró árfolyama a 240 forint alatti szintekről 242 foiornt változott, majd későbbb az egyre mélyülő válság miatt 2008 október végére 270 forint fölé került.



Az utóbbi hetekben is külföldről érkezett iránymuatatás

Az utóbbi négy-öt hétben a külföldi események mozgatták a forintot, legutóbb a magyar deviza árfolyamát befolyásoló események között Kósa Lajos és Szijjártó Péter fideszes politikusok kijelentéseit lehet említeni. A kijelentések után jelentősen gyengült a forint, ezzel párhuzamosan a bizonytalanság miatt biztonságos menedéket kereső befektetők a nemzetközi piacokon soha nem látott szintre erősítették a svájci frankot az euróval szemben, ennek eredményeként a frank forinthoz mért árfolyama szintén rekordszintre emelkedett.

A Raiffeisen múlt héten kiadott devizapiaci elemzése szerint a régiós hangulat azonban egyértelműen a pozitív irányba mozdult el, miután a lengyel választási eredményét pozitívan fogadták a szereplők, és a reformokat elkaszáló alkotmánybírósági döntés ellenére bíznak abban, hogy Románia megkapja a Nemzetközi Valutaalaptól a szükségeses hitelt. A hazai kockázatok mérséklődéséhez az is hozzájárult, hogy a svájci frank a múlt heti történelmi csúcsot követően gyengült valamelyest, miután a svájci jegybankárok ismét jelezték, hogy figyelemmel kísérik az árfolyam alakulását.

Az erős dollár ronthatta az Alcoa teljesítményét

Arról megoszlik a piac szakértők véleménye, hogy az Alcoa eredménye mennyire ad jó képet az amerikai vállalati szektor teljesítményéről, mert a vállalat bevételeinek fele származik Amerikán kívülről, így az időszak erős dollárja vélhetően kedvezőtlenül érintette az értékesítési számokat, amely mellett a periódus nyomott acélárai sem támogatták a profitszámokat. A piaci konszenzus 11 centes egy részvényre jutó eredménnyel (EPS) kalkulál, amely természetesen jelentősen javulást jelentene a 2009 azonos idiszakának 26 centes veszteségétől - derül ki a Cashline beharanogójából.