Nem tetszik az EU bankjának az Orbán-Simor játszma

Vágólapra másolva!
Kritizálta a magyar kormány eljárását a jegybanki fizetések csökkentése ügyében az Európai Központi Bank hétfőn este kiadott állásfoglalásában. Az EKB kifogásolta, hogy a kormány véleménye szerint túl sietősen intézkedik, és felhívta a figyelmet arra, hogy a fizetések ügyében egyeztetni kell a jegybank vezetésével.
Vágólapra másolva!

A jegybankok függetlenségének egyik fontos részét alkotó munkavállói autónómiát nem csorbíthatják a tagállamok. Egy jegybankot nem lehet olyan helyzetbe hozni, amelyben "semmilyen vagy csak korlátozott ellenőrzéssel bír a munkavállalói fölött" - derül ki az Európai Központi Bank (EKB) állásfoglalásából, amit a frankfurti központú pénzintézet a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium kérésére adott ki.

Az EKB szerint nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy az adott tagállam kormánya befolyásolni tudja a jegybank munkavállalói kérdésekkel kapcsolatos politikáját.

Az EKB a jegybank vezetőjének, Simor Andrásnak adott némi segítséget a kormánnyal zajló vitában. Orbán Viktor kormányfő június elején, a gazdasági intézkedéscsomag bejelentésekor közölte, hogy kétmillió forintos bérkorlátot vezetnek be az állami intézményeknél, és külön kiemelte, hogy ez a jegybankra is vonatkozik. A jelenleg havi több mint nyolcmillió forintot kereső Simor erre azt mondta, hogy a fizetése ugyan nem izgatja, de a jegybanki függetlenséghez ragaszkodik.

A jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat a módosítás

Az EKB véleménye azért fontos, mert az uniós szabályok szerint a jegybanktörvényhez csak a frankfurti központú bank egyetértésével lehet hozzányúlni. A közösségi jog szerint az uniós alapszerződésbe ütközik, ha egy ország szembemegy az EKB döntésével, ezért mindenképpen szükség van a bank engedélyére is a bérplafon szabályozásakor.

Az EKB a hétfőn este kiadott állásfoglalásában közölte, biztosítani kell, hogy az MNB munkavállalóinak javadalmazására vonatkozó jogszabályok bármely módosításáról a jegybankkal együttműködésben szülessen döntés, kellően figyelembe véve az intézmény véleményét. A frankfurti székhelyű pénzintézet szerint az MNB döntéshozói fizetésének módosítása nem változtathatja meg a kinevezésükkor érvényes feltételeket, ezért a törvényjavaslatnak rendelkeznie kell arról, hogy a módosítás csak jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat.

Az EKB közölte: a magyar szaktárca július 1-jén továbbította a törvényjavaslatot az EKB-hez, a lehető leggyorsabb véleménynyilvánítást kérve, miközben a pénzintézet tudomása szerint a parlamentben a törvényjavaslatot várhatóan július 19-ig elfogadják.

Az EKB nagyra értékelné, ha a tárca megfontolná észrevételeit

Az európai pénzintézet hangsúlyozza, hogy még sürgősségi esetekben is legalább egy hónapot kell biztosítani az EKB-val való konzultációra. Az uniós jegybank szerint a konzultációt úgy kell lefolytani, hogy az EKB szakértőinek legyen idejük megvizsgálni a jogszabálytervezetet és véleményt modhassanak az ügyben. Emellett lehetővé kell tenni az EKB véleményének figyelembevételét még a törvény elfogadása előtt. A frankfurti jegybank közölte, a javaslat minden érdemi módosítását meg kell küldeni neki, annak érdekében, hogy a legfrissebb szöveg alapján alakíthassa ki véleményét.

"A törvényjavaslat elfogadását fel kellett volna függeszteni" - olvasható az EKB állásfoglalásában, amely szerint az "EKB nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium kellőképpen megfontolná a fenti észrevételeket, és a jövőben kellő módon tenne eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségének".

Orbánék többször nekimentek Simornak

Az új kormány nincs kibékülve Simor Andrással, Orbán Viktor már a választások másnapján tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján keményen bírálta a jegybankelnököt. Orbán közölte, a Magyar Nemzeti Bank az új kormány alatt nem lehet "offshore-lovagok szálláshelye". Ezzel arra utalt, hogy az offshore cégügyei miatt korábban sok kritikát kapott Simort az új kormány nem szívesen látja a monetáris hatóság élén. Orbán mellett Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára és Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter is bírálta a jegybankot.

Simor András a kritikákra reagálva közölte, nem mond le, a jegybank teszi a dolgát és ő is, amíg tart a kinevezése. "Alkotmányos kötelezettségem, hogy kitöltsem a mandátumomat, erre tettem esküt" - mondta május elején Simor András.

Az [origo] kedden reggel megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a kormány álláspontja az EKB véleményéről, de időt kértek. A tárcánál közölték, hogy a kormány délután ad tájékoztatást álláspontjáról.

MNB: Fontos a függetlenség

A jegybanki függetlenség nem öncélú; mind a Központi Bankok Európai Rendszerének alapokmányában, mind az Európai Unióról szóló szerződésekben megjelenő követelmények azt az álláspontot tükrözik, hogy jegybank elsődleges célját, az árstabilitást legjobban egy pontosan meghatározott mandátummal rendelkező, független és egyúttal elszámoltatható intézmény szolgálja. Kiemelkedően fontos ezért egy olyan intézményi szerkezet fenntartása, amely a monetáris politikát függetleníti a rövid távú politikai, gazdaságpolitikai érdekektől. Ez szolgálja a magyar gazdaság stabilitását, valamint fizetőeszközünk, a forint értékének megőrzését - derül ki a magyar jegybank kommentárjából, amit kedd délután tett közzé.