Az osztrákok is egyre nehezebben törlesztik a hiteleket

Vágólapra másolva!
A nyolcmilliós Ausztriában közel 750 ezren küzdenek adósságtörlesztési problémákkal - írja az egyik helyi napilap. Jelentős azok aránya is, akik - függetlenül a válságtól - egyszerűen nem tudnak bánni a pénzzel.
Vágólapra másolva!

Ausztriában a hiteladósok többsége pontosan törleszt, 748 ezer ember (közel 300 ezer háztartás) azonban már késett legalább egyszer az utóbbi 12 hónapban, 383 ezer ember pedig állandó törlesztési problémákkal küzd, vagy teljesen leállt a részletek fizetésével - idézte a Die Presse nevű napilap az osztrák adósság-tanácsadó szolgálatok közös szervezetének jelentését.

A beszámoló szerint az egy háztartásra jutó átlagos adósságállomány 74 473 euró volt 2009-ben, ami bő 3 ezer euróval kevesebb az egy évvel korábbinál, a 2005-ös 60 661 euróhoz képest viszont jelentős emelkedés. Az éves szintű csökkenés annak a következménye, hogy a bankok visszafogták a hitelezést, az öt éves távlatot tekintve komoly növekedés pedig a válságot megelőző hitelbőség hatása. A háztartások adósságállománya összesen 124 milliárd euró.

Az adósságtörlesztési nehézségek leggyakoribb oka korábban a család felbomlása vagy valamilyen betegség volt, 2009-ben viszont a munkanélküliség miatt estek a legtöbben adósságcsapdába. Az osztrák adósság-tanácsadó szolgálatokhoz forduló több mint 50 ezer ember 27 százaléka szorult segítségre állásvesztés miatt, és az egyéb munkaügyi problémákkal küzdő további 20 százalékkal együtt már közel 50 százalék azok aránya, akik a válság hatására romló munkerő-piaci helyzet miatt nem tudják rendben törleszteni adósságukat.

A válságtól ugyan független jelenség, mégis jelentős, 18 százalék azok aránya, akik rendszeresen többet költenek, mint amennyi jövedelmük van, így előbb-utóbb adósságcsapdába kerülnek - írta a Die Presse.