A bankadó csökkentéséről győzködné a kormányt a bankszövetség

Vágólapra másolva!
Az idei 200 milliárd forintos bankadó csökkentését szeretné elérni a kormánynál a Magyar Bankszövetség, mert az a gazdasági növekedésre is súlyos hatással lesz érvelésük szerint. A kormány többször leszögezte, hogy nem kívánnak változtatni az elvonás mértékén.
Vágólapra másolva!

"A tárgyalásnak nincs alternatívája, a Magyar Bankszövetség a kormányzatot meg kívánja győzni arról, hogy a bankadó jelenlegi mértékének súlyos gazdasági következményei lesznek" - mondta Nyers Rezső. A bankszövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy korrekció mindig lehetséges, és korrigálni sosem késő. Példaként az egyoldalú szerződésmódosításról szóló törvényt említette, amelyet hatályba lépése után módosítottak.

A kormány az idén 200 milliárd forint összegű különadót kíván beszedni a pénzintézeti szektor szereplőitől. A bankoktól 120 milliárdot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárd forintot várnak, ehhez jön az idei költségvetésben már szereplő 13,6 milliárd forint hitelintézeti járadék (ezt az OTP és az FHB fizeti), így jön ki a 200 milliárd.

A bankok más ágazatokat is bevonnának

Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke a napokban az ATV-nek azt mondta, hogy a bankszektorban az eddigi elvonást is beleértve 40-50 milliárd forint volna különösebb veszélyek nélkül kigazdálkodható, ebben az esetben a bankadó mértéke hasonló volna az európaihoz. A bankszövetség elnöke azt is felvetette: igazságtalan, hogy a különadó csak a pénzügyi szektorra vonatkozik, ugyanis más ágazatok is vannak, amelyeknek az átlagosnál magasabb a nyereségük.

A bankok adóterhelése a bankadó bevezetésével a társasági nyereségadót és hitelintézeti járadékot figyelembe véve 60 százalék fölé növekszik, az iparűzési adóval együtt pedig meghaladja a 70 százalékot a bankszövetség számításai szerint.

A kormány hajthatatlan

Nyers Rezső hangsúlyozta: a bankok tőkeereje a bankadó miatt akár jelentősen - egyes számítások szerint 4-5 százalékponttal is - gyengülhet, ami forrásszerzési képességüket - ezen keresztül a hitelnyújtási képességüket is - rontja, így a lakosság és a kkv szektor is nehezebben jut majd hitelhez, ami visszahat a gazdasági növekedésre is.

Ezzel szemben a kormány részéről Orbán Viktor miniszterelnök, és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is többször leszögezte, hogy az idei évre tervezett, törvénybe foglalt 200 milliárd forintos elvonás "kőbe vésett", abból nem engednek. Ennek részleteiről itt olvashat.