Reuters: Tartást várnak a magyar jegybankároktól

Vágólapra másolva!
A jelenlegi 5,25 százalékos kamat szinten tartását várják a monetáris tanács hétfői ülésétől a Reuters által megkérdezett makroelemzők, akik szerint a nemzetközi befektetői hangulat és az IMF-fel és az EU-val való megállapodás függvényében az év végéig még 25 bázisponttal mérséklődhet a kamat.
Vágólapra másolva!

Hétfőn tartja következő ülését az alapkamatot április vége óta a jelenlegi 5,25 százalékos szinten tartó Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A piaci várakozások most sem fog változni a kamat: a Reuters csütörtökön publikált előrejelzése szerint valamennyi elemző tartást vár a magyar jegybankároktól.

Decemberre 5 százalékra csökkenhet a kamat

Az év végi kamatszintre vonatkozó jóslatok között azonban van különbség: a többség arra számít, hogy addig 5 százalékra csökken a kamat, hatan azonban a jelenlegi kamat tartását valószínűsítik; két elemző szerint 4,75 százalékra csökkenhet a kamat, egy előrejelzés pedig 4,5 százalékos év végi kamatszinttel számol.

Az év hátralévő részében várható 25 bázispontos kamatcsökkentésnek egyik feltétele, hogy a kormány megállapodásra jusson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval, másfelől a nemzetközi piacokra vissza kell térnie a kockázatvállaló hangulatnak. A Reuters által megkérdezett több mint húsz elemző közül nyolcan valószínűnek mondták, hogy két éven belül monetáris szigorításra, azaz kamatemelésre kerül sor. Közülük ketten még idén sem tartják kizártnak, de a többiek csak 2012-ben számítanak erre.

Az előrejelzés szerint az idei éves átlagos infláció 4,8 százalék lesz, a pénzromlás üteme jövőre 3,1 százalékra lassul. Az elemzők 2012-ben tudják elképzelni, hogy az inflációs ráta a 3 százalékos jegybanki cél alá kerül, mert a gazdaság csak nagyon lassan tér magához a mély recesszióból. Az elemzők egyébként 2010-ben 0,8 százalékos gazdasági növekedést várnak, jövőre pedig 2,7 százalékos fejlődést valószínűsítenek.