Szlovákia csatlakozik az európai kölcsönalaphoz, de nem adna pénzt Görögországnak

Vágólapra másolva!
Szlovákia beszáll az európai pénzügyi stabilitást garantáló alapba, ám Pozsony a Görögországnak szánt hitelcsomagba nem akar pénz adni.
Vágólapra másolva!

Szlovákia csatlakozik az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (EFSF) - erről rendkívüli ülésen döntött a pozsonyi kormány csütörtökön. A kormány döntését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, s Ivan Gasparovic államfőnek alá kell írnia. Az EFSF-ben Szlovákia részesedése mintegy 4,37 milliárd euró.

Szlovákia feltétele, hogy csak akkor vesz részt a projektben, ha az Európai Unió megerősíti a stabilitási és növekedési paktumot, illetve annak legfőbb szabályait. Ezt a követelést egyébként már korábban Angela Merkel német kancellár is előterjesztette.

Szlovákia nem akar beszállni a görög csomagba

Az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz - amelynek létrehozásáról a görög adósságválság nyomán, a válság továbbterjedésének megakadályozására döntöttek - 440 milliárd eurós kölcsönalap lesz, amit az euróval fizető 16 ország ad össze. Az Európai Uniós több vezető képviselője azzal számolt, hogy július közepéig Szlovákia is belegyezését adja a mechanizmus működéséhez, amely a hónap végén indulhatott volna be.

Ugyanakkor a Görögországnak nyújtandó kölcsönnel a szlovák kormány nem ért egyet, s azt ajánlja a parlamentnek, hogy ne hagyja jóvá az ahhoz szükséges törvénymódosításokat. A görögöknek nyújtandó nemzetközi kölcsön összegéből mintegy 810 millió euró esik Szlovákiára.

Vita előzte meg a döntést

Az új szlovák jobbközép kormány többnapos mérlegelés után hozta meg a döntését. A Robert Fico vezette előző balközép kabinet ugyanakkor már május elején beleegyezését adta a az EFSF mechanizmusának a beindításához. Az akkori szlovák ellenzék, tehát a mai kormányoldal ezt eredetileg elutasította.

A választási győzelem után tudomásul vették az előző kormány politikai döntéseit, s szerda este a koalíciós tanács arra az álláspontra helyezkedett, hogy Szlovákiának csatlakoznia kell az EFSF-hez, s nem blokkolhatja a mechanizmust. Iveta Radicová miniszterelnök és Ivan Miklos pénzügyminiszter a hét elején Brüsszelben tárgyaltak, hogy esetleg jobb feltételeket szerezzenek Szlovákia számára, de nem jártak sikerrel.