Simor túléli a támadásokat a Bloomberg elemzői szerint

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank elnöke ki fogja tölteni hat éves hivatali idejét, a kormánnyal pedig a monetáris tanács tagjainak jövő tavaszi kinevezésekor újulhat ki a konfliktus - vélik a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők.
Vágólapra másolva!

Simor András túléli a kormányzati támadásokat, beleértve fizetésének 75 százalékos csökkentését is - legalábbis erre számít a Bloombergnek nyilatkozó piaci elemzők többsége.

A hírszolgálat által megkérdezett 21 elemző közül tizennégy véli úgy, hogy a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke ki fogja tölteni hat éves hivatali idejét, azaz 2013-ig az MNB élén marad. Ez az elemzők szerint egyszersmind azt is jelenti, hogy addig fennmaradhat a feszültebb viszony kormány és a jegybank között.

Az elemzők rámutattak: a következő összecsapás a kormány és az MNB között a monetáris tanács összetétele körül lehet. A hét tag közül négynek jövő év március 1-jén lejár a megbízatása. A tanács tagjaira a kormány tesz javaslatot a parlamentnek, majd az államfő hagyja jóvá kinevezésüket (az [origo] erről szóló cikkét itt találja meg).

A Bloombergnek nyilatkozik Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője is, aki szerint Simort kedvelik a piacok a válságban mutatott monetáris politika miatt, így távozása nagy veszteség lenne.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a forint 5,7 százalékot vesztett az értékéből az utóbbi 3 hónapban, ami a Bloomberg által figyelt több mint 170 deviza közül a legrosszabb teljesítménynek felel meg. Magyarország az új kormány hatalomra kerülése óta három alkalommal sem tudta a tervezett mennyiségű állampapírt eladniaz aukciókon, ami a befektetői bizalom csökkenésének jele.

Simor MNB-elnöksége alatt a jegybank 6,25 százalékponttal vitte le a kamatokat, az irányadó ráta jelenleg 5,25 százalékos.

Kubilay Ozturk, az HSBC Holdings londoni elemzője szerint amikor a Fidesz hatalomra került, lehetett tudni, hogy lesznek személycserék, de ezek gyorsabbak voltak, mint amire a piacok számítottak - most pedig Simorra figyelnek a befektetők.