Minden vezető részvény mínuszban zárt, az OTP 5,6 százalékot esett

Vágólapra másolva!
Minden vezető részvény mínuszban zárta a hétfői kereskedést, a BUX majdnem három százalékot esett, az OTP papírok 5,6 százalékkal érnek kevesebbet mint péntek este.
Vágólapra másolva!

A BUX 653,44 pontos, 2,90 százalékos csökkenéssel, 21 843,38 ponton zárt hétfőn. Az összes vezető részvény mínuszban zárt: az OTP papírok 5,6 százalékkal 4850 forintra estek, a Mol 2,9 százalékot vesztett értékéből a péntek esti záráshoz képest, az MTelekom 1,6 százalékos, a Richter pedig 1,1 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést. A részvénypiac forgalma 25,4 milliárd forint volt hétfőn.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője szerint a kormány IMF-fel folytatott tárgyalásainak átütemezése rányomta a bélyegét a kereskedésre a budapesti részvénypiacon hétfőn. Az első olvasata ugyanakkor a hírnek sokkal rosszabb volt, mint amilyen negatív valójában. A negatív hatás nyomán a legnagyobb "pofont" az OTP kapta, a többi papír jól tartotta magát, mondta az elemző.

"Nem ég a ház, kicsit fel van fújva a tárgyalások átütemezése, de valóban nem a legkedvezőbben alakult így. Pánikszerű forintgyengülés és tőzsdei nyitás jellemezte a hétfőt, aztán felülkerekedett a racionalitás" - fogalmazott Sőre. Az üzletkötő emlékeztetett arra, hogy hétfőn nap közben kicsit megnyugodott a forint, később az euróval szemben 290 fölé került. A világpiacon a múlt heti eladások nem a korábbi mértékben folytatódnak, a kinti hangulat semleges inkább, mint negatív.

Hétfőn aktív kereskedés mellett a figyelem egyértelműen az OTP-re koncentrálódott, 4 640 forintos mélyponton is volt nap közben, átlagosnál nagyobb forgalommal. A részvények napi csúcsuk alatt zártak, de messze a napi mélyponttól, mondta Szegner Balázs,az Equilor Befektetési Zrt.üzletfejlesztési igazgatója .