IMF: "Ha a magyar kormány visszahív bennünket tárgyalni, jövünk"

Vágólapra másolva!
Nyitott a további tárgyalásokra a magyar kormánnyal az IMF, ha az visszahívja őket, közölte a valutalap budapesti irodájának vezetője hétfőn. Hasonlóan pozitív hangnemben nyilatkozott a félbeszakadt tárgyalásokról az Európai Bizottság szóvivője is néhány órával korábban.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) továbbra is nyitott a tárgyalások felújítására Magyarországgal, de erre vonatkozólag nem rögzítettek időpontot a magyar kormánnyal, nyilatkozta Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap budapesti állandó irodájának vezetője a Reuters Insider TV-nek.

Mint mondta, "ha a magyar kormány visszahív bennünket tárgyalni, jövünk". Irina Ivascsenko ugyanakkor úgy fogalmazott: "nyitottak maradunk, de mint köztudott, a jelenlegi megállapodás október elején lejár, így a lehetőség szűkül".

Megnyugtatóan nyilatkozott az Európai Bizottság szóvivője is a félbeszakadt tárgyalásokról hétfőn az AP hírügynökségnek: "Nem lesz közvetlen és azonnali következménye" annak, hogy az IMF, az Európai Unió és Magyarország között nem zárták le a tárgyalásokat"

Ton van Lierop, az Európai Bizottság szóvivője kiemelte, hogy nincs határideje a megbeszélések folytatásának a készenléti kölcsönről. A szóvivő szerint nem várható az, hogy az esetnek azonnali hatása legyen Magyarországra.

A hétvégén Olli Rehn, az EB gazdasági ügyekért felelős biztosa arra figyelmeztette Budapestet, hogy "kemény lépésekre van szükség, főleg a kiadások területén", így csökkentve a költségvetési hiányt. Az EB szóvivője hétfőn megismételte, hogy jelentős kiadáscsökkentésekre van szükség Magyarországon, ahhoz, hogy Budapest megkapja a 20 milliárd eurós hitelkeretet az IMF-től, az EU-tól és a Világbanktól.

Megállapodás nélkül utazott vissza Budapestről Washingtonba a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság küldöttsége szombaton. Mind a két intézmény szerint "nehéz döntéseket" kell hoznia a kormánynak a költségvetési hiány csökkentése érdekében, a deficitet pedig már jövőre 3 százalék alá kell vinni.