Orbán: Forint- és IMF-ügyben Matolcsy az illetékes

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez irányította a forint gyengülése, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU ügyében az újságírókat Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten a Fidesz-KDNP-frakcióülésére érkezőben.
Vágólapra másolva!

"Matolcsy miniszter úrhoz forduljanak, legyenek kedvesek; ebben az ügyben a kormány részéről ő az illetékes" - mondta Orbán Viktor hétfőn kevéssel dél előtt arra a kérdésre, hogy tesz-e valamit a kormány a forint árfolyamának gyengülése ellen. A nemzetgazdasági minisztert nevezte illetékesnek a kormányfő az IMF-tágyalások megszakadásával kapcsolatban is.

Korábban a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalás nem csak Matolcsyhoz tartozott - június végén például Szapáry György, a miniszterelnök személyes gazdaságpolitikai tanácsadója vetette fel a fn.hu internetes oldalnak adott interjújában, hogy a kormány új, elővigyázatossági hitelmegállapodást kötne a kormány a Nemzetközi Valutalappal.

Magyar idő szerint hétfőn, kora délelőtt, 10 óra előtt néhány perccel 288,50 forint körül járt az euró árfolyama a budapesti bankközi devizapiacon, szemben a péntek délutáni 279-280 forintos árfolyammal (a forint hétfői kereskedéséről itt olvashat részletesen).

Ekkor a dollárért közel 222,30, a svájci frankért pedig több mint 212,60 forintot kellett adni, vagyis a pénteki délutáni szinthez képest a két külföldi deviza 6, illetve 4 forinttal drágult. A svájci frank gyengülése elsősorban a devizahitellel rendelkező háztartások számára jelent problémát, mert a forintgyengülés miatt nagyobb törlesztőrészlettel kell számolniuk.

A londoni kereskedésben hétfőn jelentősen megugrottak a magyar államadósság-törlesztés leállási kockázata, azaz a magyar államcsőd ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyar Televízió hétfő reggeli műsorában azt mondta: a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni. A kormány ragaszkodik a bankadó bevezetéséhez, mert az egy megszorító csomag egyetlen alternatívája. A miniszter a CNBC-nek azt mondta, hogy a tárgyalások szeptemberben folytatódnak majd (erről itt olvashat részletesen).

A parlament a héten szavaz az Orbán-kormány pénzügyi salatátörvényéről, amelynek egyik meghatározó eleme, hogy az idén 200 milliárd forint befizetését várják el a pénzügyi szektortól, azon belül a bankoktól 120 milliárd forintra számítanak. A bejelentés óta Matolcsy György miniszter többször is leszögezte, hogy az összeg "kőbe van vésve", amiből semmilyen körülmények között nem enged a kormány. Ennek bizonyítéka volt, hogy július 1-én a hazai pénzintézetekkel folyó tárgyalások is megszakadtak a bankadóról, miközben a bankok csak haladékot kértek. Ennek részleteiről itt olvashat. A kormány ezt követően jelentette be, hogy a 200 milliárdos bankadó idei feltételeiről már nincs is mit tárgyalni.

A bankadó a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európa Unió küldöttségével folytatott tárgyalásokon is napirenden volt, azonban a megbeszéléseket szombaton a külföldi tárgyalók megszakították és hazautaztak. (Az egyeztetések váratlan szombati fordulatáról és annak következményeiről is olvashat részletesen.)