Erősödés a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
A rossz kezdés után a vásárlók vették kezükbe az irányítást a Wall Streeten kedden. A három legfontosabb New York-i tőzsdeindex 0,6-1 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

A Wall Street egyik legfontosabb indexe, a harminc részvény mozgását tükröző Dow Jones Industrial Average (DJIA) 0,6 százalékkal erősödött.

A technológiai szektor teljesítményét jelző Nasdaq 0,8 százalékkal került feljebb, a félezer papírt követő S&P 500 pedig 1 százalékkal erősödött. A nyitás után gyengültek az indexek, majd később folyamatosan sorakoztak fel a befektetők a vásárlói oldalon, így végül pluszban fejezték be az indexek a keddi kereskedést.

Vegyes makroadatok

A piac hangulatra negatív hatással volt az a kedden megjelent makroadat, amely szerint az Egyesült Államokban a megkezdett lakásépítések száma elmaradt a várakozásoktól. A júniusi kiadott építési engedélyek száma viszont stabilizálódott, 2,1 százalékkal növekedtek, azaz összességében vegyesnek mondhatóak az eredmények a várakozásokhoz képest - kommentálta a magyar idő szerint délután megjelent adatokat Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője.

Az elemző hozzátette, hogy az amerikai ingatlanpiac egyértelműen stabilizálódott az első lakásvásárlásokhoz adott adókedvezményeknek köszönhetően, ám a támogatások kifutása után a felívelés megtorpant. Ez pedig növeli az amerikai gazdasággal kapcsolatos aggodalmakat növeli, azaz a befektetők attól félnek, hogy a gazdaság többi területén is megtorpan a fellendülés.

Gyengén szerepelt a Goldman Sachs

Kedden tette közzé gyorsjelentését a fogyasztási cikkeket gyártó Johnson & Johnson, a cég pontosan a várakozásoknak megfelelő 1,2 dolláros részvényenkénti eredményt ért el a második negyedévben, de a vállalat forgalma 2 százalékkal alulmúlt az előrejelzéseket, ráadásul a cégvezetés lefelé módosította az idei évre vonatkozó profitvárakozását.

Szintén kedden jelentett a Goldman Sachs is, a bankmamut nyeresége elmaradt a várttól, a tavalyi 4,93 dollár helyett mindössze 78 centes részvényenkénti profitot produkált a cég. A nyereségcsökkenést a cég az amerikai tőzsdefelügyelet által - ügyfelek félrevezetése miatt - kiszabott 550 millió dolláros bírsággal magyarázta. Az elemzők egyébként a bírság beszámításával 2,08 dolláros részvényenkénti nyereséget vártak, ám ez is elmarad a büntetés nélkül kalkulált 1,72 dolláros profittól.