Nem kellettek a magyar papírok az IMF-fiaskó miatt

Vágólapra másolva!
Az alacsony érdeklődés miatt a tervezettnél 10 milliárd forinttal kevesebb magyar állampapír kelt el a keddi aukción, a visszafogott befektetői kereslet az IMF-tárgyalások megszakításával és az ebből következő bizonytalansággal magyarázható. A kötvénypiaci árazások szerint egy hónapon belül kamatemelésre kerülhet sor.
Vágólapra másolva!

Rosszul sikerült a keddi állampapír-aukció, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 45 milliárd forint értékben kínált fel három hónapos kincstárjegyeket a befektetőknek, akik mindössze 52 milliárd forint értékben tettek ajánlatokat.

A visszafogott érdeklődés miatt az ÁKK végül az eredeti tervnél 10 milliárd forinttal alacsonyabb értékben bocsátott ki kincstárjegyeket. A 35 milliárd forint értékű csomag 5,47 százalékos átlaghozam mellett kelt el. A visszafogott keresletet jelzi, hogy az előző két aukción a meghirdetett 45 milliárdos összegre 100 milliárd forint feletti ajánlat érkezett.

Az IMF-fiaskó miatt kivárnak a befektetők

Az alacsony befektetői érdeklődés azzal magyarázható, hogy a hétvégén megszakadtak a kormány és a nemzetközi szervezetek - a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Uniós - delegációja közötti tárgyalások, ez pedig fokozza a bizonytalanságot - mondta az [origo]-nak Pálmai-Pallag Dávid, a Raiffeisen Bank állampapír-kereskedője. (A tárgyalások politikai hátteréről itt, a piaci reakciókról pedig itt olvashat részletesen.)

A tárgyalások felfüggesztése miatt a piaci befektetők nem tudják, milyen megállapodást fog kötni a kormány az IMF-fel és az EU-val, azaz nem lehet tudni, Magyarországnak lesz-e a pénzügyi védőernyője. A bizonytalanság miatt pedig a piac kamatemelést áraz a következő egy hónapban, ezért a befektetők most nem vásárolták meg a kincstárjegyeket, hanem a későbbi, várhatóan magasabb kamatok mellett fognak venni a magyar adósságlevelekből - mondta a szakértő.

Strukturális reformokat szeretne a piac

A piac kételkedik abban, hogy Magyarország tartani tudja a kitűzött GDP-hez mért 3,8 százalékos államháztartási hiányt, annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, a célt tartani fogja Magyarország. Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a piac által már árazott kamatemelés és megnyugodjanak a kedélyek a piacokon, a kormánynak a strukturális reformok elindítását és megszorításokat kellene bejelentenie - mondta Pálmai-Pallag Dávid.

A választások második fordulója után a Fidesz kétharmados győzelmének még örültek a befektetők, a második forduló utáni kincstárjegy-aukciókon ugyanis a felkínált 30-30 milliárd forintos kincstárjegy-csomagra 159, illetve 73 milliárd forintos ajánlat érkezett, vagyis az úgynevezett lefedettség ötszörös és és több mint kétszeres volt, szemben a keddi aukción látott alig több mint egyszeres lefedettséggel. Ráadásul azok a papírok 4,8-4,82 százalékos, a keddinél jóval alacsonyabb hozam mellett találtak gazdára. Az időközben bekövetkezett hozamemelkedés is jelzi, hogy a befektetők által megelőlegezett bizalom elpárolgott.

A Raiffeisen szakértője szerint elképzelhető, hogy igazak azok a kommentárok, amely szerint az önkormányzati választásokig a kormány kivár, és csak azt követően tesz népszerűtlen intézkedéseket, ám a két és fél hónap a pénzpiacokon nagyon hosszú idő, nagyban változhat a befektetők magatartása addig, és elképzelhető, hogy a befektetők csak a mostaninál magasabb áron lesznek hajlandók finanszírozni Magyarország működését. Az állampapír-kereskedő közölte, a piacot nem érdekli, hogy lesz önkormányzati választás, ők arra kíváncsiak, hogy mennyi pénzre lesz szüksége az országnak és azért mekkora kamatot, hozamot hajlandó fizetni.