Der Standard: A deviza-lakáshitelek tiltása sem tetszik az EU-nak

Vágólapra másolva!
Az IMF a strukturális átalakításokat hiányolta a magyar kormány elképzeléseiből, az EU pedig négy ponton is az uniós jog megsértésének veszélyét látja a tervezett gazdasági intézkedésekben - írja az egyik osztrák napilap.
Vágólapra másolva!

Hiányolta a hosszú távú reformokat, és egyes intézkedéseknél hátrányos hatásokra mutatott rá az IMF-EU-küldöttség a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során - írta a Der Standard nevű osztrák lap szerdai számában.

"A legnagyobb gond az volt, hogy a kormány által javasolt intézkedések legtöbbje nem képvisel hosszú távú strukturális reformot, és hogy néhány közülük hátrányos kihatással lenne a gazdaságra" - idézett a cikk egy meg nem nevezett tisztségviselőt. Az IMF hiányolta az egykulcsos adó költségeiről szóló számításokat is, illetve javasolta a kormánynak, hogy "vegyen fontolóra néhány tartós reformintézkedést", de nem járt eredménnyel - mondta a lap forrása.

A Der Standard értesülése szerint az Európai Bizottság képviselői a tárgyalásokon megemlítették, hogy a kormány tervei négy ponton ellentétesek lehetnek az uniós joggal. Brüsszel meg akarja vizsgálni, hogy a devizahitelekkel összefüggő jelzálogjog bejegyzésének tilalma nem jelenti-e a tőke áramlásának aránytalan korlátozását. Jogilag aggályosnak látják a jegybank elnökének fizetéscsökkentését és az egyes alkoholtermékek adómentességét, valamint a banki különadót is.

"Nyilvánvalóan bizalmatlanságot keltettek Brüsszelben" a 2007. június 1-je után alapított biztosítótársaságokra vonatkozó tervezett kivételek - állt a cikkben. Az osztrák újság megemlíti, hogy a kivételek közé tartozik a CIG Pannónia Életbiztosító, melyben "részesedéssel rendelkeznek neves fideszes politikusok". Az EU hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben, de úgy tudni, örült volna, ha több idő lett volna annak tisztázására, nem ellentétes-e a bankadó az uniós joggal - írta a Der Standard.