Koszovónak hitelt ad, Haitinek elengedi a törlesztést az IMF

Vágólapra másolva!
Koszovó közel 109 millió euró hitelt kap a Nemzetközi Valutaalaptól, amelynek első részletét azonnal megkapja. A földrengéssújtotta Haitinek viszont elengedi hitelét a szervezet, sőt újabb dollármilliókkal segíti az újjáépítést.
Vágólapra másolva!

Másfél évre szóló, 108,9 millió eurós hitelmegállapodást kötött Koszovóval a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az első, 22,1 milliós részlethez Pristina azonnal hozzájut, az összeg fennmaradó részét az időszakos felülvizsgálatok függvényében veheti fel.

A Koszovónak nyújtott készenléti hitel az államháztartás stabilizálására hozott intézkedések megvalósítását szolgálja. A közkiadások az első koszovói autópálya tervezett megépítése miatt emelkednek az idén.

Koszovót kevéssé érintette a gazdasági válság, bruttó hazai terméke (GDP) 4 százalékkal nőtt tavaly. 2008-ban 5,4 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Koszovót - amely 2008. februárban nyilvánította ki függetlenségét - tavaly júniusban 186. tagjaként vette fel az IMF. 1999. június és 2008. február között az egykori szerbiai tartomány az ENSZ igazgatása alatt állt.

Haitinek elengedik

A földrengés által lerombolt Haiti viszont kedvezményben részesül. A Nemzetközi Valutaalap csütörtöki bejelentése szerint leírja Haiti 268 millió dolláros adósságát, és további 60 millió dollár hitelt nyújt az újjáépítésre.

A humanitárius segélyre a világ országai által ígért 3,1 milliárd dollárt főként a segélyek célba juttatására, egészségügyi célokra, a sebesülteket ellátó kórházak fenntartására, valamint a működtető személyzetek bérére fordították.

Az ezen felül a márciusi donorkonferencián beígért 9,9 milliárd dollárnak ugyanakkor csak 2 százalékát folyósították eddig a donorországok. A konferencián több mint 60 ország ígért segítséget.

Haitit az idén januárban sújtotta mintegy háromszázezer halálos áldozatot követelő földrengés, amelynek nyomán 1,5 millióan váltak földönfutóvá.