Ügyes befektetőnek bizonyult az aranyhalmozó egykori portugál diktátor

Vágólapra másolva!
A Salazar egykori portugál diktátor uralma alatt felhalmozott arany a 2008-as válságban jó befektetéssé vált; Bernanke amerikai jegybankelnök szerint a Fed kész további élénkítésre; az adósság-átütemezést fogadtatná el a kisebb válságot kavaró Dubai World - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg szerint Antonio de Oliveira Salazar korábbi diktátorra úgy is emlékezhetnek, mint Portugália legnagyobb befektetőjére. A gazdasági szakportál számításai szerint Portugália a legnagyobb aranytartó a gazdasági teljesítményhez mérve Európában és ez első sorban azért lehet így, mert az 1974-ig tartó katonai diktatúrában hatalmas mennyiségű aranyat halmozott fel az ibériai ország.

Salazar, mielőtt miniszterelnök lett 1932-ben, és kiépítette az "Új Állam" névre keresztelt katonai diktatúráját, pénzügyminiszterként a szigorú gazdálkodásáról volt híres. A második világháború alatt Portugália ritka árukat és szolgáltatásokat, aranyat, illetve aranyra váltható devizát fogadott el exportjáért cserébe, így 1950-1974 között 171-ről 866 tonnára növelte aranytartalékát. Portugália aranykészlete ma 14,7 milliárd dollár körüli összeget ér, ami a GDP 6,8 százalékára rúg. A második Olaszország 4,8, a harmadik Németország 4,2 százalékkal.

A 2008-ban kitört hitelválság alatt sok befektető aranyba menekítette megtakarításait, ami miatt a nemesfém ára soha nem látott magasságokba emelkedett, meghaladva az unciánkénti 1265 dollárt is. A hatalmas költségvetési hiánnyal küzdő ország azonban nem sokat profitál az aranykészletből, mivel szigorú tövények védik azt.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke azt nyilatkozta, hogy a Fed kész további élénkítésre, amennyiben a gazdasági növekedés nem indulna be kellő mértékben - írja a Reuters. A kongresszus bizottsága előtt mondott beszédét a piac rossz jelként értékelte, amit a főbb tőzsdeindexek esése mutatott.

Egyeztetésre hívta össze a Dubai World a hitelezőit, hogy elfogadtassa velük az adósság-átütemezés menetrendjét. A tavaly év végén fizetésképtelenséget meglengető dubaji állami befektetési intézmény már 7 fő bankkal megállapodott, de a hitelezői kétharmadának aláírására szüksége van az átütemezéshez. A befektetési társaság problémái tavaly miniválságot okoztak a törékeny piacon, és a Reuters egy elemzésre hivatkozva azt írja, hogy hosszabb távon eltántoríthatja a befektetőket az arab országtól.

A Bloomberg szerint a világ legnagyobb szoftvergyártója, a Microsoft megemelheti az osztalékot, mivel sok készpénze halmozódott fel. A lap szerint éves szinten 700 millió dollár többletkiadást jelentene a lépés.