Eladó az MKB közel 10 százaléka

Vágólapra másolva!
Eladja az osztrák BAWAG P.S.K. (BAWAG) bank a magyar MKB Bank Zrt.-ben (MKB) meglévő közel 10 százalékos tulajdonrészét. Az eladást az Európai Bizottság írta elő az osztrák állami támogatás fejében.
Vágólapra másolva!

Byron Haynes, a társaság vezetője újságírók előtt jelentette be, hogy eladják a magyarországi bankban birtokolt részesedést.

Az APA osztrák hírügynökség keddi jelentése szerint az MKB-részesedés értékesítését az Európai Bizottság írta elő a BAWAG számára, az osztrák állami támogatás fejében.

A bécsi kormány tavaly 550 millió eurós tőkeinjekcióval és 400 millió euró értékű kezességvállalással segítette meg a bankot, amely 2008-ban közel 500 millió euró, 2009-ben pedig 22 millió euró veszteséget szenvedett el.

A BAWAG az idei első félévben már nyereséges volt, és az év egészében is profitot termel majd, a 400 millió eurós állami garanciát ezért nem veszik igénybe. A Bloomberg amerikai hírügynökség beszámolója szerint a Cerberus Capital Management amerikai pénzügyi befektetési társaság tulajdonában álló osztrák bank vezetője elmondta: az EB "elég időt" biztosított a BAWAG számára az MKB-részesedés értékesítésére.

Az MKB honlapján közölt adatok szerint a BAWAG egy leányvállalaton, a P.S.K. Beteiligungswerwaltung GmbH-n keresztül 9,77 százalékban tulajdonosa az MKB-nak.

Kedden a német Handelsblatt is írt az MKB-ról. Az üzleti lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint "nemzeti megoldás" körvonalazódik a 89,75 százalékban a Bayerische Landesbank (BayernLB) bajor tartományi bank tulajdonában álló MKB lehetséges eladásának ügyében.

A Handelsblatt szerint több magyar befektetői csoport is érdeklődik, lehetséges külföldi befektetők viszont nem tanúsítanak "különösebb figyelmet" a bank iránt, amelynek jövedelmezőképessége "nem túlzottan csábító" külföldiek számára, hiszen tavaly csupán 20 millió euró nyereséget ért el, az idén pedig várhatóan veszteséges lesz a banki különadó miatt.

A Handelsblatt szerint a BayernLB azért kényszerülhet megválni az MKB-tól, mert az EB a bajor államtól kapott 10 milliárd euró segítség fejében a külföldi érdekeltségek eladását sürgeti.

Erdei Tamás, az MKB elnök-vezérigazgatója egy kedden megjelent interjúban azt mondta: a bank eladásával kapcsolatos tárgyalásokról szóló sajtóhírek légből kapottak. Erdei hozzátette: nem állítja, hogy időről időre nem mutatkozik érdeklődés a bank iránt, de az MKB nem eladó, és az unió sem hozott olyan döntést, amelynek értelmében a bajor tulajdonosnak értékesítenie kellene magyar leánybankját.