"Rendkívül termékeny megbeszéléseket folytat az IMF Romániával"

Vágólapra másolva!
Eredményes tárgyalásokat folytat Romániával az IMF, nyilatkozta a valutaalap bukaresti delegációjának vezetője. Így nem csak hitelkeretének következő részletét kapja meg az ország, hanem egy újabb hitelmegállapodásról is lehet szó.
Vágólapra másolva!

Rendkívül termékenynek nevezte a román jegybankban folytatott tárgyalásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségének vezetője. Az IMF a Romániának nyújtott hitel soron következő felülvizsgálatát végzi, illetve a 2011-es költségvetésről tárgyal Bukarestben.

Jeffrey Franks a megbeszélésekről szólva elmondta: a tárgyalásokon áttekintették az általános gazdasági helyzetet, az adó-és költségvetési politikát, valamint a pénzügyi-és bankszektorban uralkodó állapotokat.

"Részletekbe azonban nem mentünk például az adókat, illetve az állami alkalmazottak fizetését illetően" - mondta Franks. Hozzátette, hogy ezeket a kérdéseket az IMF és a román pénzügyminisztérium képviselői vitatják majd meg, beleértve az államháztartási hiányt is.

A bukaresti IMF-küldöttségvezető szerint szó lehet egy újabb hitelmegállapodásról is - a jelenlegi kilenc hónap múlva lejár -, miután a román kormány jelezte együttműködési szándékát a nemzetközi pénzügyi szervezettel, ám Franks szerint korai lenne még erről beszélni.

Az IMF-küldöttségnek most három fő feladata van Bukarestben: elemezni az idei költségvetésen végrehajtott módosításokat, megvitatni a jövő évi költségvetési terveket, áttekinteni az adó-és költségvetési politikát.

A delegáció következtetései alapján dönt a washingtoni pénzintézet arról, hogy folyósítja-e Romániának a tavaly márciusban kötött, 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi megállapodás hatodik részletét. Az IMF által biztosított, csaknem 13 milliárd euró kölcsön hatodik részlete meghaladja a 900 millió eurót.

A Financial Times bloggere tegnap arról elmélkedett a sikeres román-IMF tárgyalásokkal kapcsolatban, hogy a brutális megszorításokat elfogadó Románia lesz a nemzetközi pénzügyi szervezet új kedvence, miután Magyarország kiesett a pikszisből, és románia lesz a pénzügyi fegyelem mintapéldája.