Több bolt is levette polcáról a veszélyesnek tartott Visegrádi ásványvizet

Vágólapra másolva!
Több áruházlánc leveszi polcairól a Visegrádi ásványvíz palackjait, mivel a bíróság olyan határozatot hozott, amely alapján a gyerekek egészségre ártalmas lehet a termék fluoridtartalma. A gyártó fellebbezett és a megkérdőjelezte a vizsgálatot végző labor szakszerűségét.
Vágólapra másolva!

Egymás után több magyarországi bolt is leveszi polcairól a Visegrádi ásványvizet - derül ki az [origo] körkérdésére adott válaszokból.

A Visegrádi ásványvíz akkor került a figyelem középpontjába, amikor az Interpress Magazin (IPM) egy februári tesztje arra a következtetésre jutott, hogy a víz magas fluoridszintje káros a 7 évnél fiatalabb gyerekekre (a tesztet itt érheti el). A gyártó a teszt nyílvánosságra kerülése után beperelte a lapot, mivel az IPM elutasította a helyreigazítási kérelmet.

A bíróság májusi ítélete szerint mindkét fél pontatlan volt. Ugyan valós volt az IPM állítása, miszerint a 7 éves vagy annál fiatalabb gyerekekre ártalmas a termék, viszont a magazin is félrevezetően írt a teszt publikálásakor. A bíróság döntése értelmében a Visegrádinak fel kellene tüntetnie a palackokon, hogy ártalmas lehet a termék a gyerekekre, ugyanakkor az IPM-et is elmarasztalta, mivel a teszt eredményének publikálásakor azt írta a termék értékelésénél, hogy "mérgezésveszély", márpedig a 7 évnél idősebbekre ez nem igaz állítás. A gyártó fellebbezett az ítélet ellen azzal érvelve, hogy a bíróság az eredeti kereseten "túltejeszkedett". (Az [origo] korábban azt írta: a bíróság kimondta, hogy a termék veszélyes a gyerekekre. A gyártó azonban jelezte, hogy az ítélet nem jogerős, mivel a per a fellebbezéssel még nem ért véget.)

Szmuk Vera, a Visegrádi márkát tulajdonló Pet-Pack cég ügyvezető igazgatója az [origo]-nak nyilatkozva megkérdőjelezte az IPM-nek a vizsgálatot elvégző labor szakszerűségét. "Azt se tudjuk, hogy tényleg a Visegrádit vizsgálták-e" - mondta Szmuk Vera arra hivatkozva, hogy nem volt az ilyen vizsgálatoknál szokásos ellenminta. "Sejtünk valami rosszindulatot" - tette hozzá.

A CBA és az Auchan leveszi, a Tesco nem

A CBA visszavonta a Visegrádi ásványvízkészletét a bíróság döntése miatt - mondta az [origo]-nak Fodor Attila, a bolthálózat kommunikációs vezetője. Hasonlóan cselekedett az Auchan, a cég lapunkkal azt közölte, hogy üzleteiben addig nem fogják árulni a Visegrádi ásványvizet, amíg nem oldódik meg a címkézési probléma.

Nem adott ilyen egyértelmű választ a Tesco, amely úgy válaszolt: a Visegrádi víz beszállítója nyilatkozatot tett arról, hogy a határértéken belül van a fluoridtartalom, az áruház pedig eddig hivatalos értesítést nem kapott. "Mindaddig amíg nem érkezik hivatalos, hatósági bejelentés, a termék forgalmazható" - írta a Tesco.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Ásványvíz Terméktanács titkára azt mondta, hogy a gyártók csak biztonságos termékeket hoznak forgalomba. Bikkfalvi Istvánné szerint az ásványvíz összetételének ingadozását a természetességük okozza, de még így is a megengedettnél alacsonyabbak a mért értékek.