Wall Street Journal: Orbánnak nem kellene elragadtatnia magát

Vágólapra másolva!
Orbán Viktornak nem szabad azt hinnie, hogy az utóbbi hetek viszonylag nyugodt piaci környezete és a sikeres csütörtöki államkötvény-aukció saját politikájának elismerése, az ugyanis sokkal inkább a viszonylag jó globális piaci hangulatnak köszönhető - írja a Wall Street Journal publicistája.
Vágólapra másolva!

Magyarország megrémisztette a piacokat azzal, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nélkül szeretne boldogulni, de a forint azóta visszaerősödött, a magyar államcsőd-kockázatot számszerűsítő cds-felárak csökkentek és a kormány a vártnál több államkötvényt tudott eladni a csütörtöki aukción. Orbán Viktor miniszterelnöknek azonban nem kellene elragadtatnia magát, a piaci reakciók ugyanis sokkal inkább az államadósságokkal kapcsolatos félelmek általános csökkenéséről szólnak, nem pedig Magyarországról - írja csütörtöki cikkében Richard Barley, az amerikai Wall Street Journal üzleti napilap publicistája.

A cikkíró emlékeztet, hogy magyar politikusok júniusban pánikot okoztak, amikor Görögországhoz hasonlították Magyarországot, a hitelességi probléma pedig súlyosbodott, amikor megszakadtak az IMF-fel és az EU-val a hiteltárgyalások (a Kósa-nyilatkozatról itt, a tárgyalások megszakadásáról itt olvashat). Csütörtökön az ÁKK azonban már 57,5 milliárd forint értékben bocsátott ki magyar államkötvényeket, vagyis 7,5 milliárd forinttal többet a tervezettnél (erről itt olvashat részletesen).

A WSJ publicistája szerint a külföldi befektetők már csökkentették is magyar állampapírpiaci kitettségüket, jelenleg 2200 milliárd forintnyi paprjuk van, míg a 2008-as csúcskor 3200 milliárd forint volt ez az érték. A cikk szerint a J.P. Morgan arra figyelmeztet, hogy a befektetők még jobban leépíthetik magyar pozícióikat, főleg, ha elromlik a nemzetközi befektetési hangulat, a hitelminősítők pedig bóvli-státuszba fokozzák le a magyar adósságot.

"Orbán Viktornak nem szabad abba a hibába esnie, hogy a nyugodt piaci reakciót saját politikája támogatásának gondolja" - írja Richard Barley, aki szerint költséges lehet magyar szempontból, ha elromlik a globális befektetői hangulat.

A cikket a wsj.com előfizetői itt találják meg.