Fogyasztásösztönzés nélkül lelassult az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb mértékben nőtt az amerikai gazdaság a második negyedévben, viszont az első negyedéves adatot jóval magasabbra korrigálta az amerikai hatóság. A lassuló ütem mögött vélhetően a fogyasztásösztönző programok kifutása áll.
Vágólapra másolva!

A várakozásoktól kissé elmaradt a GDP növekedése a második negyedévben az Egyesült Államokban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken ismertetett adatai szerint a hazai össztermék 2,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedévben előzetesen éves szinten 2,7 százalékos bővülést mért a minisztérium, ezt felfelé módosították jelentősen, a végleges adat 3,7 százalék lett. Az Equilor szerint ez azért rossz hír, mert így még látványosabb a visszaesés a második negyedévre.

Az Equilor szerint az elemzői várakozások meglehetősen megosztottak voltak. A Bloomberg és a Reuters által külön-külön megkérdezett 81 elemző között volt olyan, aki 1 százalékos növekedéssel számolt, de olyan is volt, aki 4 százalékos expanziót prognosztizált. Az elemzői előrejelzések átlaga 2,5 százalék volt a Reuters és 2,6 százalék a Bloomberg esetében. Ezen előrejelzésekhez képest tehát a tényadat valamivel rosszabb lett.

A háztartások fogyasztásának alakulása némileg visszaesett a korábbi negyedévhez képest, amit nyilvánvalóan a rendelkezésre álló források beszűkülése okozott. Főleg az európai adósságválság és a részvénypiaci bizonytalanságok tették óvatosabbá az amerikai fogyasztót, de olyan reálfolyamatok is negatívan hatottak, mint a vártnál lassabban javuló munkaerőpiaci helyzet.

A legfontosabb ok emögött az amerikai gazdaságot ösztönző speciális programok kifutása, így az április 30-án lejáró adókedvezmény az első lakásukat vásárlóknak, ami miatt érezhetően esett az új otthonok eladása az országban. Hasonlóan negatív eredményt hozott a roncsprémium program kifutása is, ami az autóértékesítéseket fogja vissza.

A Quaestor szerint viszont a fogyasztói kiadások mérsékeltebb emelkedése mellett az import fellendülése is hozzájárult a GDP adat negatív irányú elmozdulásához.

Csütörtökön publikálták az amerikai munkanélküliség egyik legfőbb jelzőszámát, a heti új munkanélküli segélykérelmek alakulását. Az adat kisebb, tehát kedvezőbb lett a vártnál, amely némileg javította a befektetők hangulatát, azonban a piaci szakportál Marketwatch szerint a gazdaság valódi állapotát a GDP-adat jelzi.