Céges eredmények, a feldolgozóipar, és a gyengülő dollár hatására szárnyalt az amerikai tőzsde

Vágólapra másolva!
Szárnyaltak hétfőn a New York-i értéktőzsde vezető indexei, elsősorban az amerikai feldolgozóipar vártnál jobb teljesítménye, a jó céges eredmények, és a gyengülő dollár hatására, amely az energia- és nyersanyagipari részvényeket támogatta. A jelentős erősödésben a Fed elnökének bíztató üzenete is közre játszott elemzők szerint.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető vállalat részvényét követő Dow Jones Industrial Average (DJIA) 1,99, a technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq 1,8, és a félezer papír teljesítményét tükröző S&P 500 2,2 százalékos pluszban zárt. A kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 1,28 százalékos, a S&P-500 index 1,29 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,08 százalékos nyereségen állt.

Az amerikai feldolgozóipar júliusi teljesítményét jelző mutató 55,5 pont volt, nagyobb az elemzők által várt 54,7 pontnál, de kisebb a júniusinál. Júniusban 56,2 pont, májusban 59,7 pont volt az index.

Az új megrendelések alindexe 58,5 pontról 53,5 pontra csökkent, de munkaerőpiaci fejleményekkel kapcsolatos foglalkoztatottsági alindex 57,8 pontról 58,6 pontra emelkedett.

Az indexek erős emelkedésében közrejátszott, hogy a jól teljesítő európai bankok - így a HSBC és a BNP Paribas - hétfőn nyilvánosságra hozott eredményei nyereségekhez segítették az amerikai bankokat is.

Másfelől a gyengülő dollár erőteljesen növelte az olaj és a nyersanyagok árát, így a terület részvényeinek árfolyamát is. Este tíz után az eurót ekkor New Yorkban 1,3176 dolláron jegyezték.

A befektetői bizalmat erősítette az is, hogy Ben Bernanke biztató üzenetet küldött a piacoknak, aki egy hétfői törvényhozói konferencián arról beszélt, hogy ugyan még messze van a teljes felépüléstől az amerikai gazdaság, és a munkaerőpiaci kilátások is rontják a fogyasztók bizalmát, de a bérek növekedése mégis növelni fogja a háztartások kiadásait. A fogyasztói kiadások az amerikai gazdaság 70 százalékát adják.